La llista de Miquel Hudin és esperada cada any en aquestes dates per conèixer quines són les valoracions que fa aquest escriptor i periodista californià establert fa anys a casa nostra, a la comarca del Priorat

Hudin és un periodista i escriptor que va començar la seva carrera vitivinícola a la vall de Napa. Amb el pas dels anys ha esdevingut un important divulgador dels vins -d’entre d’altres llocs- de casa nostra amb la publicació de diverses guies com ara les indispensables sobre el Montsant i el Priorat. Ha rebut el premi Wine & Innovation 2020 de Millesima, i ha guanyat també el premi del Millor Escriptor de Begudes de 2017 pels Premis Fortnum & Mason i el Premi Geoffrey Roberts 2016.

Hudin explica al seu web www.hudin.com que, després de tastar més de 700 vins,  “he fet una selecció molt acurada amb una llista que mostri la diversitat a la regió de Catalunya, recollint diversos estils i, per descomptat, preus. Enguany van des de 11 fins a 73 euros i un preu mitjà de 29. La idea és que hi ha alguna cosa per a tothom“.

Tingueu en compte -afegeix- que aquesta llista final de 12+1 vins no estan en cap ordre particular. No era fàcil fer una llista tan compacta i vaig haver de deixar fora incomptables vins per diverses raons. Després d’aquesta llista inicial els subscriptors al web poden veure les ressenyes completes, puntuacions i llistats de preu/qualitat per a tots els vins“, conclou.

Els vins de Miquel Hudin d’aquest 2022

Pepe Raventós – Vinya la Plana 2021

Aquest va ser un dels vins que vaig provar per a l’informe Malvasia de Sitges i malgrat adoptar un enfocament de baixa intervenció en la producció del vi, dona realment una visió diferent i una interpretació d’aquesta varietat i ara és un dels meus vins preferits en la sèrie Pepe Raventós.”

Vall Llach – Porrera – Vi de Vila 2020

El preu d’aquest Vi de Vila podria estar en qualsevol d’aquestes seleccions de “Best Of”,  ja que és un vi coherentment excel·lent que sempre mostra vinya, territori i, el més important, poble amb gran fermesa. Tot i que vaig provar això per a l’informe anual de DOQ Priorat, vaig tenir la sort de tastar-lo abans de la tempesta de neu del gener de 2021 que va malmetre gairebé tots els seus vins de 2020. Fàcilment una de les millors anyades d’aquest vi produït fins avui“.

Can Ràfols dels Caus – Sumoll 2020

Molts no consideren el Penedès com una regió de vi negre, però de fet poden produir vins d’aquests tipus i, fins i tot, tenen algunes de les seves pròpies varietats tradicionals amb les quals treballar“. Hudin es mostra molt impressionat per aquest vi i explica que apuja el llistó dels sumolls catalans.

Agustí Torelló – Esporreres 2019

L’informe DO Montsant d’enguany m’ha donat l’oportunitat de tastar la línia de vins de Agustí Torelló, que fins avui són probablement més coneguts pels seus vins blancs a Roca que fan al Penedès. Tots aquests vins de la part nord de Montsant són excepcionals, però aquest Esporreres que és 100% garnatxa, és simplement delicat i encantador“.

Família Nin Ortiz – Planetes Blanc 202

Fresca, sí, però sovint molt reduïda i divertida amb acidesa. No obstant això, Nin-Ortiz ha posat fi a tots els dubtes que hi podia haver amb aquesta elaboració, l’últim alliberament del seu vi monovarietal. No tinc ni idea de com ho van aconseguir, però ara aquest és un bon vi i els haig de donar mostrar un gran respecte per aportar-nos una manera d’avançar amb una varietat com aquesta”.

Celler Credo – Miranius 2019

Si no coneixeu aquest celler, és el projecte de vi tranquil de Recaredo i cada collita continua sent cada vegada més excel·lent. Aquest vi Xarel·lo 2019 va ser simplement el cim, mostrant com de bé pot funcionar la varietat si la vinificació no s’interposa en el camí“.

Abadia de Poblet – La Font Voltada 201

Igual que el Sumoll al Penedès, el Trepat era una varietat que no tenia gaire renom anys enrere. Això ha anat canviant ràpidament a la DO Conca de Barberà en gran part a causa de l’obra de diverses persones, incloent-hi la feina d’en Ricard Rofes (conegut sobretot per ser l’enòleg del celler Scala Dei) i el seu equip. Aquest és el vi «Gran Cru» trepat del celler. Hi ha una enorme profunditat en aquest vi i continua creixent cada vegada que el tasto, mostrant que aquesta varietat no s’ha de considerar simplement com una barreja de raïm per a fer cava“.

Alicia i Josep Viticultors – Tentiber – Vi de Paratge 201

“El que tenim aquí és un excel·lent vi del que no va ser una gran collita. És una barreja de garnatxa i carinyena, però és clar que entenen molt bé les seves vinyes i jo estic desitjant tastar els nous vins d’aquest celler de Porrera”.

Celler acústic – Negre 201

D’alguna manera mai he inclòs aquest vi en cap llista anterior. A més de rectificar que celebrant un vi que representa perfectament l’essència de Montsant, es tracta d’una verema estel·lar del vi. Tot i que la dècada de 2018 estava bé, 2019 ha tornat amb més força , amb un preu molt raonable pel nivell de qualitat i disponibilitat en molts, molts mercats“.

Vins de Pedra – Trepat 2019

Aquest projecte de Marta Pedra és un que he estat seguint des que va néixer fa una dècada. Com la Font Voltada, aquest vi també celebra la varietat trepat, però en un perfil més jove i immediat que mostra la versatilitat d’aquest raïm a la Conca de Barberà“.

Jané Ventura – Malvasia de Sitges 201

Aquí hi ha una mostra de la Malvasia de Sitges, molt diferent de la de Pepé Raventós i és, de fet, el que jo diria el perfil “clàssic”. Per tant, si volen saber què pot fer aquesta excel·lent varietat en la seva forma més pura, recomano expressament aquest vi, especialment perquè Jané Ventura porta algun temps treballant amb ell.”

Mas Martinet – Camí Pesseroles 2019

“Sembla que sovint poso un dels vins Martinet en aquestes llistes perquè, depenent de l’any, són capaços de produir un vi de qualitat que emmarca la verema molt bé. Per al 2019, aquesta era una collita més calenta i aquí, la carinyena funciona molt bé, tot mantenint l’alcohol al 13,5% . Si aquesta ampolla supera el pressupost, recomanaria revisar el Bru 2019 que és un vi molt diferent però que encara reflecteix la personalitat del celler i la collita a 1/4 del preu“.

Alta Alella – Cau d’en Genís 2021

He cregut que s’havia d’afegir a la llista, ja que sovint es passa per alt la zona d’Alella. Alta Alella és un bon celler, i el més important, han fet una bona feina amb aquest vi basat en la garnatxa peluda.