El celler ha recuperat una vinya de 2,9 hectàrees en una antiga parcel·la de cultiu que havia estat abandonada i envaïda pel bosc i la vegetació. S’hi han plantat 10.440 ceps de la varietat garnatxa que, quan sigui més adulta, es destinarà a l’elaboració del vi negre OPS

El celler Loxarel ha recuperat a la zona del Pla de Manlleu una vinya de 2,9 hectàrees en una antiga parcel·la de cultiu que feia anys que s’havia abandonat i havia estat envaïda pel bosc i la vegetació. Ara fa un any, el celler va obtenir el permís de la Generalitat per recuperar la parcel·la, netejar-la i reconvertint-la en vinya. Es tracta d’un espai natural privilegiat a tocar de l’antiga població Selma, on hi ha ubicades algunes de les vinyes antigues adquirides antigament per la besavia de la família Nin.

En aquest espai recuperat -i en el que també s’hi ha executat una recuperació històrica minuciosa de marges de pedra seca- s’hi han plantat 10.440 ceps amb el sistema en vas de la varietat garnatxa que, d’aquí a tres o quatre anys, quan sigui més adulta, es destinarà a l’elaboració de l’OPS, un dels vins negres més emblemàtics de Loxarel.

La recuperació d’aquesta vinya ha comportat -com dèiem- la reconstrucció, de dalt a baix, de l’antic marge de pedra seca que voreja tot el camí al llarg de 310 metres i que amb el pas del temps i la invasió del bosc i la vegetació havia desaparegut. El marge s’ha reconstruït manualment, pedra a pedra, com es feia antigament. Les tasques de recuperació del marge han durat un any i tres mesos i només s’han fet servir pedres de la mateixa vinya i de l’entorn.

La nova vinya s’ha batejat amb el nom de La Vinya de l’àvia Paquita, en homenatge a l’àvia de Teresa Nin, copropietària de Loxarel i hereva d’aquesta finca. L’àvia Paquita va comprar les vinyes de la Coma del Coll de Selma gràcies a un singular acord amb el que n’era l’anterior propietari: va pagar el preu pactat amb la fusta que va anar extraient dels mateixos boscos de la finca.

Compromís amb la poda de respecte

Tant en aquestes vinyes d’alçada com en totes les seves finques, Loxarel ha implantat el sistema de la poda de respecte per allargar la vida dels ceps. Aquest tipus de poda, que bàsicament consisteix a no arranar tant la ramificació de la planta,  permet respectar el flux de saba, evita la propagació de malalties de la fusta i protegeix el cep de plagues i fongs. Millora l’estat sanitari general de la plana, és més sostenible i permet allargar significativament la vida dels ceps.