La companyia, que creix un 10% en vendes el 2022, basa l’estratègia de futur en la innovació i experimentació per assolir l’excepcionalitat en els seus vins.
 El nou celler, el primer d’ Europa a obtenir el segell de sostenibilitat més prestigiós del món (LEED Gold), certificarà totes les seves vinyes com a ecològiques l’any 2025. 
 Perelada celebrarà el seu centenari amb una gran experiència immersiva al Centre
d’Arts Digitals IDEAL Barcelona i amb un vi homenatge, que es presenta com un dels més exclusius que ha fet el celler fins ara

El celler Perelada (D.O. Empordà) celebra aquest 2023 el seu centenari amb la mirada posada en el futur i amb dos grans objectius estratègics: “ser referents en sostenibilitat i seguir creixent en qualitat, passant d’elaborar vins excel·lents a vins excepcionals que reflecteixin el paisatge i la diversitat del terroir empordanès“. Així ho han anunciat Javier Suqué, president i copropietari de Perelada juntament amb els seus germans, i Delfí Sanahuja, enòleg i director tècnic de la companyia des de fa 30 anys. També han avançat que el celler celebrarà el 100 aniversari amb accions com una gran festa immersiva per a tothom en el Centre d’Arts Digitals IDEAL Barcelona o la creació d’un dels vins més exclusius que ha elaborat Perelada fins avui: el Vi del Centenari.

Tots dos han celebrat “el gran moment que viu la companyia, que durant 2022 ha facturat més de 20M€, un 10% més que l’any 2019, l’últim exercici prepandèmia“. La marca preveu tornar a créixer un 10% aquest any i superar els 22 M€ en vendes. Perelada ja ven internacionalment el 32% dels vins i caves que elabora i té l’objectiu estratègic de créixer un 60% en exportacions en els propers 3 anys. Aquest creixement passaria per enfortir la presència de la marca en països estratègics com USA, Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Suècia, Suïssa, Japó, i Xina. Actualment, el 55% de les vendes de Perelada són a Catalunya i el 13% restant a l’Estat Espanyol. Sobre tipologia de productes, les vendes de vins tranquils ja són tan importants com les de cava (49% i 51% respectivament).

Perelada es conjura per ser referent europeu en sostenibilitat
Perelada situa ser líder en sostenibilitat com a objectiu estratègic prioritari. Per a fer-ho, compta ja amb el nou celler inaugurat el 2022, el primer de tota Europa que ha aconseguit el segell LEED Gold, la certificació de sostenibilitat més prestigiosa del món. A més, a partir de 2025, totes les seves vinyes tindran la certificació de cultiu ecològic.

En els pròxims anys, el celler també avançarà en l’extensió de l’agricultura regenerativa (que cuida la salut de la terra mantenint, estimulant i regenerant la seva fertilitat i biodiversitat) i que inclou pràctiques com l’eliminació de tota mena d’herbicides, l’ús de plantes que no erosionen el terreny, etc.

També s’està treballant en mesures com el rec amb aigua recuperada de depuradora, com ja es fa a la finca Garbet des de fa 25 anys, o el rec semisoterrat, que arriba a les arrels molt abans que el rec aeri i evita el malbaratament, un procés que ja s’utilitza a les vinyes que envolten el nou celler.

Davant els signes evidents del canvi climàtic, com l’actual episodi de sequera, Perelada també busca finques situades a més alçada o en zones més humides i estudia varietats que suporten millor les altes temperatures i la falta de pluja.

Les pràctiques sostenibles s’estenen des de la vinya fins al nou celler, amb l’ús de la geotèrmia, el consum eficient d’aigua i electricitat, l’elecció de materials i processos sostenibles, l’aïllament tèrmic i el predomini de la il·luminació natural. Així com, del celler a l’ampolla: aquest 2023, Perelada començarà a embotellar amb ampolles 100gr més lleugeres, de textura rugosa, sostenibles i 100% reciclables, que redueixen la petjada de carboni i el malbaratament de vidre. El nous vins del celler, l’Amfitrió i l’Obsequi seran els primers a utilitzar la nova ampolla i a llarg termini s’espera que aquest model s’estengui a gran part de la producció. En els propers 5 anys, la companyia té previst posar en marxa més de 200 iniciatives de sostenibilitat, amb el propòsit que aquest eix sigui un segell d’identitat corporatiu.

Un nou salt de qualitat amb l’impuls del nou celler
El segon gran objectiu de Perelada és fer un nou salt en qualitat gràcies al seu innovador celler, que permet grans millores en la vinificació, com ara fer-la en 188 dipòsits per portar fins a l’extrem la meticulosa selecció de raïm, separat en funció dels diferents sòls de les diverses finques de Perelada. La millora enològica ja es pot comprovar en els vins joves vinificats en les noves instal·lacions, com Collection, Inspirador i Cigonyes, vins amb més fruita i equilibri, elegants i frescos. Aquesta primavera també sortiran al mercat els primers vins d’alta gamma elaborats al nou celler: Finca Malaveïna 2020, Finca Espolla 2020, un vi molt especial per commemorar el centenari i dos nous vins.

El Vi del Centenari és un dels vins de gamma més alta, un vi únic del qual només s’han fet 1000 unitats. Aquesta edició limitada vol ser un tribut al somni visionari d’una família, ara fa cent anys, de recuperar segles de tradició vitivinícola a l’Empordà. S’elabora amb el millor raïm (garnatxa i syrah) de la finca més emblemàtica de Perelada: Garbet, i envelleix 12 mesos en bótes de roure francès i la resta en ampolla.

En línia amb la innovació i experimentació, també es presentaran aquest any l’Amfitrió i l’Obsequi. El primer, vol simbolitzar l’esperit de Perelada i conjuga les varietats autòctones amb les forànies en perfecte equilibri. S’elabora amb garnatxa tinta empordanesa i altres varietats. El segon, un vi blanc icònic elaborat amb garnatxa blanca i cabernet sauvignon, un coupage que Perelada ha ofert als seus més il·lustres hostes, des de Dalí a Josep Pla.

Per un altra banda, Perelada també llançarà aquest 2023 el Cava Edició Especial Centenari, un cava que reversiona el primer que es va elaborar al petit celler que es trobava sota el Castell de Peralada, el primer que va utilitzar la família. Una edició que recupera el coupage original del primer cava, amb la millor selecció de macabeu, xarel·lo i parellada,  provinent de la vinya de Finca l’Almirall a Castellví de la Marca. Aquest cava de Guarda Superior Reserva té una criança de 18 mesos en ampolla, que li ha permès desenvolupar una fina aroma i mantenir al mateix temps uns lleugers matisos afruitats.

Perelada celebra el seu centenari amb esperit amfitrió
Els actes de celebració del centenari de Perelada començaran el proper més de maig amb una exposició i tastos immersius al Centre d’Arts Digitals IDEAL Barcelona. Serà una festa que traslladarà als assistents a Perelada, al seu esperit i a la seva història, a través de diferents espais i experiències amb l’ús de les arts digitals immersives. Tot amb un fort component emocional i multisensorial que el convertiran en un esdeveniment memorable. L’espai concentrarà enologia, gastronomia, art i música durant quatre dies i s’adreçarà a diferents públics. Els dies 6 i 7 estarà obert al públic general que, amb una entrada de 15€, podrà gaudir de l’experiència i tastar alguns vins de Perelada.

Centre d’Arts Digitals IDEAL Barcelona.

Cent anys d’un somni: fer grans vins en una terra única, l’Empordà
La història de Perelada va començar fa cent anys, quan la família Mateu va comprar el Castell de Peralada i el monestir adjacent i va decidir revitalitzar la llarga tradició vitivinícola de la zona. Els primers vins, elaborats al celler i les caves sota el monestir, van anar enamorant el públic i personatges de renom com Eisenhower o el mateix Dalí. Als 60, l’èxit del Xampany Rosat Castell de Perelada marcaria una fita històrica, mentre Miquel Mateu i el seu gendre Artur Suqué impulsaven l’expansió de la marca i començaven a comprar finques per tenir vinya pròpia.

Als 90, Javier Suqué Mateu, fill d’Artur Suqué, agafa les regnes del negoci, liderant l’expansió i modernització dels vins i caves Perelada, amb una aposta per la qualitat. El mateix any neix el seu primer vi de gamma alta Gran Claustre i, en la mateixa dècada, neixen el primer vi de finca de Perelada, Malaveïna, un dels més emblemàtics del celler, i Garbet, multi premiat i considerat entre els 10 millors vins de Catalunya.

El 2022 marca una nova fita amb la inauguració del nou i innovador celler de Perelada, el primer d’Europa que obté el certificat LEED® Gold, un dels reconeixements de sostenibilitat més prestigiosos a nivell mundial. Avui, el complex de Peralada en el seu conjunt està format pel Castell de Peralada i el Monestir del Carme, amb la seva església i claustre gòtics del segle XIV, el museu del vi i la col·lecció de vidre i ceràmica, la sala Hispano-Suiza, l’excepcional biblioteca, els jardins, l’Hotel Peralada 5*, el Wine Spa, el Golf, el prestigiós Festival de Música de Peralada, el Casino Peralada i quatre propostes gastronòmiques: el restaurant Castell Peralada (1*Michelin), el restaurant L’Olivera, el restaurant Shiro by Paco Pérez i el wine bar gastronòmic Celler 1923, situat en el mateix celler.