La promoció d’aquest plat típic cambrilenc va començar fa més de mig segle amb el famós lema “Sol, Marinada i Romesco”.  La Confraria de Pescadors de Cambrils ha cuinat una recepta típica marinera de ‘romesquet de sèpia’ a la presentació de les jornades. Totes les propostes es maridaran amb de vins i caves Raventós Codorniu i inclouran un aperitiu de vermut Yzaguirre  

Les desenes Jornades del Romesco de Cambrils se celebraran del 12 de maig al 4 de juny amb la participació de 20 restaurants, que oferiran una gran varietat de de propostes elaborades amb romesco, un dels productes més emblemàtics de la tradició culinària i de l’essència marinera que caracteritza la ciutat costanera.

La promoció d’aquest plat i “ranxo” típic mariner va començar l’any 1969 amb el primer concurs de Romesco a Cambrilenc i des d’aleshores la destinació no ha parat de posar en valor aquestes receptes tan autèntiques i tradicionals que formen part del patrimoni intangible de la Capital Gastronòmica de la Costa Daurada.

El reconeixement de la cuina  marinera, herència dels antics pescadors i els seus ranxos de “a bordo” és indiscutible i aquestes receptes de romesco posen en valor la llarga tradició i el llegat agrícola de la capital gastronòmica de la Costa Daurada, que ha aconseguit que el l’hort ecològic cambrilenc representi avui dia el 17% de l’extensió de tota Catalunya.

L’alcalde de Cambrils Oliver Klein ha explicat que “és tradició que Cambrils sigui capdavantera en gastronomia, i això és gràcies als restauradors aquí presents i també a la gran tasca dels pescadors”. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que “hi ha una aposta clara pel sector, perquè és una part molt important de l’economia de la ciutat.”

Per la seva part, Yolanda Burgos, regidora de turisme de Cambrils ha afirmat que “Cambrils és un paradís d’experiències gastronòmiques i aquestes jornades ens permeten viatjar a l’origen d’aquesta cultura marinera tan nostra i tradicional.” Burgos també ha explicat que aquest any, com a novetat, el restaurant de l’Escola d’Hostaleria participa a les jornades. “És un honor poder degustar la cuina del planter de professionals que, en gran part, acabaran formant part dels restaurants de la ciutat“, ha afirmat.

Xavier Martí, president de l’AEH Cambrils ha recalcat que “Cambrils té una tradició històrica de capital gastronòmica, i això és gràcies a una competència sana que ens fa ser cada dia millors” i ha explicat que “amb aquestes jornades traslladarem l’essència gastronòmica de Cambrils a les cuines dels restaurants participants, on hi trobareu menús de tot tipus i per a totes les butxaques“.

Des de Tarraco Sea Food, Artur Budesca ha afirmat que “quan es parla de Cambrils, es parla de qualitat” i ha explicat que la seva empresa segueix apostant per ser reconeguda per fer les coses amb bon criteri, cada vegada oferint un millor servei i una millor qualitat. “Hem de ser humils i seguir demostrant que si hi ha l’essència de la cuina marinera en un poble és aquí, a Cambrils“, ha conclòs.

En representació de Raventós Codorniu, Patón Insense ha finalitzat l’acte assegurant que “Cambrils és sinònim de bon beure, bon menjar i bon clima” i que “No n’hi ha prou amb un bon romesco, sinó que cal regar-lo amb un bon vi”.

La varietat de propostes dels 20 restaurants que participen enguany serà molt diversa i per a tots els públics, amb preus de menú que van  des dels 22,90€ als 55€, i també, plats o propostes amb romesco per picar des dels 7,50€; tots ells maridats amb de vins i caves Raventós Codorniu i un aperitiu inclòs de vermut Yzaguirre gentilesa del patrocinador.

Els restaurants participants són: L’Original Experiències Gastronòmiques (pl. Mossèn Joan Batalla, 5); Restaurant El Pòsit (pl. Mossèn Joan Batalla, 3); Restaurant Bar La Confraria (c. Moll de Ponent, s/n); Restaurant Les Barques (c. del Consolat de Mar, 64); Taberna Lekeitio (c. Miquel Planas, 19); Restaurant Bec d’Or (av. Riera de Riudecanyes, 5); Bar Restaurant Maset (c. del Consolat de Mar, 48); Restaurant Escola d’Hoteleria de Cambrils (c. Estel, 2); Restaurant Macarrilla (c. Barques, 14); Restaurant Hiu (av. del Baix Camp, 2); Rincón de Diego (c. Drassanes, 19); Cal Tendre (c. Ramon Llull, 10); Restaurant Club Nàutic (ps. Miramar, 5); Bar Restaurant El Capi (c. Pau Casals, 16); Restaurant Miramar (ps. Miramar, 30); Restaurant Denver (c. Mont-roig, 9); Restaurant Les Fonts (c. Colom, 1); Restaurant Dall’italiano (c. Major, 5), Restaurant Brisas del Mar (av. Diputació, 72); La Selva Street Food (c. Les Barques, 6).

El Parc del Pescador de Cambrils ha acollit aquest matí la presentació de les jornades, organitzades pel Patronat de Turisme de Cambrils i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils amb el  patrocini de Raventós Codorniu, productor dels vins que acompanyen els menús, i amb la col·laboració de Tarraco Sea Food i de Vermut Yzaguirre. L’acte ha acabat amb una degustació de ‘romesquet’ maridat amb vins Raventós Codorniu, cuinat per la Confraria de Pescadors de Cambrils.

La presentació de la campanya gastronòmica ha anat a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; la regidora de Turisme, Yolanda Burgos; el president de l’AEH Cambrils, Xavier Martí; el gerent de Tarraco Sea Food, Artur Budesca, i el representant de Tot Selecta (distribuïdora de Raventós Codorniu), Patón Insense.

Tots els detalls de les Jornades Gastronòmiques del Romesco de Cambrils es poden consultar a https://aeht.es/jornades-gastronomiques.