Tots els productors de la nostra DOQ Priorat teníem molt clar que l’anyada de 2013 va ser certament espectacular amb un vins que destacaven en gran manera per la seva homogeneïtat i per la seva fidelitat a la terra“, explica Salustià Àlvarez, president del Consell Regulador. “Va ser un any en el que veníem de dues veremes molt complicades i de dos anys (2011 i 2012) amb unes condicions climatològiques que ho van fer molt difícil per als nostres viticultors“, diu Àlvarez. “Per sort, el 2013 -tot i que va ser un any més aviat càlid- va ploure quan i en quantitats més adequades per als nostres ceps, la planta es va recuperar, es va poder hidratar novament i ens va donar els vins magníficis que hem tastat avui“.

Un Tast del Decenni 2023 que s’ha portat a terme a les instal.lacions del Centre Tecnològic del VI -VITEC– organitzat i dirigit per Enric Nart, cap d’anàlisi sensorial d’aquest centre d’investigació ubicat a Falset. El tast ha comptat també amb el suport de Sandra Rico, enòloga de la DOQ Priorat. “És una anyada en la que es nota molt l’hegemonia del Priorat tant pel que fa a les garnatxes com a les carinyenes per la qualitat d’aquests tanins de fruita en la majoria dels vins. La veritat és que els productors teníem molt clar la qualitat dels vins que sortirien d’aquella anyada“, continua el president de la DOQ Priorat.

Sempre hem tingut clar -afegeix Àlvarez- que una cosa és tastar el priorats al cap de tres mesos de ser embotellats, però penso els vins hauríem de tenir com a mínim una criança d’una any en ampolla per poder ser tastats en la seva justa mesura, són vins que estan pensants per envellir molt“. Àlvarez posa émfasi en que “temps enrere, en un moment donat es parlava molt de la durabilitats dels vins del Priorat, sobre si era possible que tinguessin una llarga vida, avui i aquí tenim l’evidència de que els vins del Priorat tenen una vida llarguíssima“.

Durant aquest tast històric s’han pogut analitzat 16 vins de cellers prioratins de l’anyada 2013 (15 negres i un blanc): Mas d’en Compte (Cal Pla, Porrera), Coster de Mas Sinén (Poboleda), Mas de la Rosa (Celler Vall Llach, Porrera), Perpetual (Família Torres, LLoar), Vinyes Velles (Ferrer Bobet, Porrera), Dofí (Álvaro Palacios, Gratallops), Coster de Vinyes Velles (Mas Doix, Poboleda), Clos Monlleó (Sangenís i Vaqué, Porrera), Gran Clos (Bellmunt del Priorat), Vinyes del Mas d’en Martinet (Clos Martinet, Gratallops), La Basseta (Mas Alta, la Vilella Alta), Cartoixa d’Escaladei (Cellers Scala Dei), Iugiter (La Conreria d’Scala Dei), Clos Cypres (Costers del Priorat, Bellmunt del Priorat), Clos Galena (d’El Molar) i Clos Mogador (de Gratallops).

Salustià Àlvarez ha comentat també que “quan el territori es posa en clau ‘jardí’, que ha plogut bé i quan toca, quan a la planta li va bé, deix que les veremes siguin tranquil.les i pausades i llarges -un dels elements que s’ha destacat avui aquí- que es pugui fer aquesta verema d’aquests 40 dies -des de setembre fins a novembre-  ens trobem amb anyades magnífiques com aquesta“.

El Tast del Decenni

Al Priorat es feien antigament dos tastos, un organitzat més pròpiament per la DOQ que era el tast de finques i viles que féiem habitualment a Scaladei i on tastaven els vins quan es treien de les botes i es posaven en ampolla, era més similar al que es fa amb els vins francesos quan es posen al mercat. En paral.lel es feia un altre tast durant la Fira del Vi de Falset, aquest Tast del Decenni, i que actualment porta a terme l’equip de Vitec“, explica el president de la DOQ.