El sindicat discrepa amb els preus que recull l’estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració vi base cava del 2023, presentat pel Departament d’Acció Climàtica. Unió de Pagesos valora que perquè un viticultor pugui viure de la seva feina cal que li paguin el quilo de raïm per sobre dels 0,60 €

Així, mostra el seu desacord en les xifres estimades de costos de producció per quilo de raïm d’entre 0,45 i 0,50 €/kg que recull l’estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració vi base cava de l’any 2023 impulsat pel Departament d’Acció Climàtica i redactat pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari [CREDA] i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya [FCAC], que ahir a la tarda es va presentar al sector vitivinícola en el marc de la 9a Taula del Cava.

Tenint en compte que un dels objectius importants de l’estudi és que serveixi de referència a les empreses que compren raïm a l’hora d’establir el preu, el sindicat “insta el Departament a vetllar perquè, a diferència del que passa ara, les despeses de mà d’obra familiar s’incloguin en el còmput dels costos de producció“. Unió de Pagesos apunta que “si es tinguessin en compte, el cost de producció pujaria entre 8 i 12 cèntims per quilo de raïm, arribant a un preu d’uns 0,60 €, xifra a la qual encara caldria sumar el marge de benefici necessari per garantir la viabilitat de cada empresa agrària“.
 
Sobre l’estudi encara, Unió de Pagesos també està en desacord amb els rendiments de producció de raïm per hectàrea que preveu, que situa entre el 5.414 i els 6.768 kg/ha segons la varietat.

El sindicat considera que “aquests valors estan molt allunyats de la realitat de la producció actual de les vinyes catalanes que, sobretot a causa de la sequera, poden ser fins a menys de la meitat de les previstes“. A més, diu el sindicat pagès “les altes temperatures que estem vivint encara poden fer minvar més les previsions pel fort estrès hídric que pateixen els ceps. Tot plegat, situarà el sector en una situació crítica tenint en compte que un viticultor necessita uns rendiments del voltant dels 5.000 €/ha per garantir la viabilitat de l’explotació“.

Per contribuir a esmenar aquest biaix de les dades, el sindicat aprofita per fer una crida als viticultors a participar a la Xarxa Comptable que impulsa Agroxarxa per encàrrec del Departament d’Acció Climàtica per a què les dades estadístiques que es recullin reflecteixin millor la realitat del sector.
 
Tenint en compte la poca producció qui hi haurà enguany i responent a la llei de l’oferta i la demanda, Unió de Pagesos recorda la petició que ja va fer a principi de mes perquè els cellers paguin el raïm a un preu just.

Finalment, el sindicat apunta que cal “conscienciar el conjunt del sector vitivinícola perquè les pèrdues econòmiques que enguany patiran els viticultors es reparteixin entre tots els agents que intervenen en la cadena de valor del vi i el cava, i recorden, com a dada significativa, que el valor del raïm en una ampolla de cava només representa un 10% del valor total de venda de l’ampolla al consumidor“.