Ficaria Vins celebra 20 anys elaborant vins a La Figuera (El Priorat) i amb motiu de l’efemèride estrena un cicle de converses que porta per nom ‘Sota la Figuera’ que els permetrà explicar la seva essència i trajectòria, de manera natural, tranquil·la i sense estridències, conversant amb diferents personalitats del món de la pagesia, del vi, de la cultura i de les arts

Temàtiques com el ruralisme, la situació que travessen l’agricultura i la viticultura o les noves maneres de fer vi són al centre dels diàlegs. També els processos artesanals vinculats a la creació o la llibertat artística i enològica. El projecte l’ha impulsat i produït l’estudi creatiu Cordegat i ha tingut com a primera convidada la il·lustradora i activista rural, Vanesa Freixa, cofundadora de l’associació Obrador Xisqueta, directora de l’Escola de Pastors de Catalunya entre el 2009 i el 2016, co-directora del documental ‘El no a l’os’ i autora, entre d’altres, del llibre ‘Ruralisme. La lluita per una vida millor’.

La conversa es va enregistrar a finals d’octubre a les vinyes de La Font de Ficaria Vins i es pot veure al canal de Youtube del celler. Es titula “El lloc de cadascú” i és un diàleg serè i reflexiu sobre el valor de l’autenticitat, la importància d’habitar espais naturals i la necessitat de defensar-los i conservar-los a través del cultiu d’aliments com la vinya.

La conversa entre Vanesa Freixa i Jaume Roca i Montse Castro, impulsors de Ficaria Vins, dura al voltant d’una hora i és la primera d’un cicle de quatre que es gravaran en diferents estacions de l’any per mostrar també l’evolució del cicle vegetatiu de la vinya i posar de manifest la dificultat de vinificar en anys de sequera extrema i amb sobrepoblació d’animals.

Algunes de les reflexions que s’hi han escoltat són aquestes: “Cada tros que cultivem té la seva identitat, però en tots hi ha pau, energia, màgia… El Priorat és una terra tel·lúrica”, comenta la Montse. “L’entorn condiciona la manera de pensar”, afegeix la il·lustradora. “Allà on vivim podem desenvolupar l’observació, passar bona part del temps a fora i en silenci. Te n’adones que passen coses al voltant teu i tens relació de veïnatge amb els animals.

S’acostumen a nosaltres i per això som capaços de veure’n més que la resta de persones, perquè no ens tenen por. S’acostumen a la nostra veu”, afegeix. “És un vi de raïms de tres trossos de La Figuera on hi ha clons vells de garnatxa negra. Reflecteix identitat i caràcter, els de l’entorn. Aquí la garnatxa no era valorada, però nosaltres vam entendre que si volíem ser, havíem de ser el que som. Cal revaloritzar lo propi”, explica amb fermesa en Jaume.

Un any més com aquest no el podrem aguantar. Ara l’espècie en extinció som nosaltres. Hem reduït la collita en un 70%. Tenim una pressió molt alta d’animals salvatges perquè tenim bosc. Les plantes no tenen recursos per tornar a brotar, la poda serà una odissea. Passem uns estius molt amargs amb els animals i la sequera”, es lamenten a Ficaria. “Yayo Herrero diu que amb la gestió del clima no pots negociar però sí que es pot fer amb la gestió del territori”, aporta sàviament a la conversa Vanesa Freixa.

Ens falten pagesos. La pagesia no és als llibres, no arriba als petits i em dol en l’ànima haver-me avergonyit per sentir-me diferent per venir d’on venim. Hem menyspreat la feina dels avantpassats”. Les seves paraules troben aixopluc en la mirada de la Montse i en Jaume. Li senten dir: “Em sento molt de terra. No sé si hauré de marxar mai d’on visc però no ho vull fer de cap manera”. I a Ficaria se solidaritzen: “Encara que no donin raïm o molt poc, sostenim aquestes vinyes Pater, 100% garnatxa negra, l’emblema del celler”.

La presentació de la iniciativa ha tingut lloc a la vinoteca barcelonina Vinya Celler Masia, de la qual Ficaria Vins en forma part. El seu president, Francesc Suriol, ha destacat que el celler és “un representant molt important del que volem ser i dir. Els de Ficaria són vins autèntics fets amb exigència. Des dels orígens van ser innovadors apostant per la garnatxa negra”. L’acte s’ha acompanyat d’un tast de dues anyades de Pater guiades pel sommelier Ferran Centelles qui ha destacat d’entrada que els vins de La Figuera “tenen un perfil especial i és emocionant quan els vins d’un poble tenen característiques comunes”. També ha comentat que les vinyes d’aquest municipi prioratí “són un enclavament espectacular dins del Montsant que recorden les grans vinyes del món”.

Quant a l’anyada 2003 de Pater, Ferran Centelles ha destacat que és un vi “ple de profunditat i frescor, amb una acidesa que es manté viva malgrat el pas del temps”. “Per això el trobo tan màgic”, ha afegit. Quant a l’anyada 2020, ha assegurat que és “una garnatxa molt actual, fresca, amb molta fluïdesa i perfum i amb molt menys impacte tàctil que aromàtic. Hi ha una textura molt suau i melosa. És un vi perfecte, molt ben fet i molt ben dissenyat”.

En aquest sentit, el viticultor Jaume Roca, copropietari de Ficaria Vins, ha recordat que “mai hem buscat fer ni grans vins ni impactants, sinó que l’ampolla s’acabi sense saber el per què o que s’acabi perquè el cos ho va demanant”. Roca ha insistit en què “la fórmula màgica és pertànyer a un lloc, tenir coneixements i aplicar diferents tècniques de viticultura respectuoses perquè la planta visqui el més feliç i contenta possible perquè quan ja no hi siguem nosaltres, els següents que la cuidin la puguin seguir collint”.

20 anys embotellant “autenticitat” a La Figuera

Jaume Roca i Montse Castro són els impulsors de Ficaria Vins. L’any 2002 van decidir crear el celler després d’anys d’afició al món del vi i d’haver-hi aprofundit a través de la botiga de vins El Circell que van obrir al Priorat. El seu viatge enològic comença amb les vinyes familiars però al llarg d’aquests anys n’han anat plantant de noves. Des dels inicis han cregut en el potencial de la garnatxa negra i van ser dels primers a fer-ne un vi monovarietal a la regió, fins i tot quan els crítics negaven rotundament el seu valor per crear vins bons i la reduïen a una varietat únicament vàlida per a cupatges. De la seva tossuderia i estimació pel lloc va néixer Pater, 100% garnatxa negra de clons antics preservats, un vi icònic que s’elabora amb ceps d’entre 30 i 80 anys plantats en sòls argilosos i calcaris. La garnatxa fa una criança de 12 mesos en bótes de roure francès de 225 litres.

Ficaria Vins és un celler artesanal i familiar amb 10 hectàrees de vinya, de les quals 5 són pròpies, i que elabora al voltant de 15.000 ampolles anuals. Cultiven la terra en ecològic i realitzen pràctiques biodinàmiques tant a la vinya com al celler. Al celler, es treballa amb fermentacions espontànies, xafats manuals i mínima intervenció i màxima implicació. Reivindiquen des dels orígens que el vi es fa a la vinya i els agradar rebre visites a La Figuera per mostrar amb transparència i sinceritat la seva manera de fer vi. A banda dels 7 vins que elaboren al Priorat, el 2017 també van iniciar una aventura enològica al Matarranya seduïts una vegada més per la garnatxa. A Arenys de Lledó hi elaboren 5 altres vins.

Són membres i impulsors del col·lectiu Vinyataires Lliures i formen part del grup Vinya Celler Masia amb una vinoteca al centre de Barcelona. Junts reivindiquen els vins de collita pròpia, el valor dels pagesos elaboradors i l’estructura tradicional d’elaboració artesanal.