L’arribada d’aigua des de la Ribera de l’Ebre i la connexió del pantà de Margalef amb la xarxa de reg del Garrigues-Sud són els dos projectes que iniciarà el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per resoldre de manera estructural el dèficit hídric del Priorat. El conseller David Mascort s’ha reunit avui a Falset amb representats dels territoris afectats i les comunitats de regants per explicar quines són les solucions per aportar aigua als embassaments de la zona

Aportem una solució per resoldre de manera estructural i definitiva el dèficit hídric del Priorat per garantir -ne el futur amb la viabilitat dels seus cultius“. Així ho ha manifestat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas que s’ha desplaçat aquest matí  de diumenge a Falset. Allà ha explicat els dos projectes que permetran assegurar la disponibilitat d’aigua de reg a una comarca que pateix les conseqüències de la sequera, fet que posa en qüestió la continuïtat de l’activitat agrària i la seva economia. Aquests dos projectes, ben diferenciats, són l’arribada d’aigua del riu Ebre des de Garcia (Ribera d’Ebre) fins al pantà de Siurana i el projecte de connexió del pantà de Margalef amb la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud.

Els projectes són el resultat d’una feina iniciada fa temps pel Departament que permetrà portar aigua a la part del Priorat on no arribaven les xarxes dels tres embassaments: Guiamets, Margalef i Siurana. La sequera ha fet que precisament aquests tres pantans estiguin actualment pràcticament buits i serà amb les noves infraestructures que s’han presentat avui que s’hi aportarà aigua. Aquests dos projectes ja tenen elaborats els estudis de viabilitat, comptaran amb un pressupost aproximat d’uns 60 milions d’euros i la posada en marxa seria a partir del 2027.

La planificació de les noves infraestructures de reg, l’ha explicada avui el conseller, acompanyat del secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la directora dels Serveis Territorials a Tarragona, Glòria Tibau, en dues reunions mantingudes al Consell Comarcal del Priorat. Ambdues trobades han comptat amb l’assistència de diferents alcaldes de la comarca, del president del Consell Comarcal del Priorat, representants de les comunitats de regants de la zona, i representants de la la DOP Siurana, DO Montsant i DOQ Priorat.

Reg de suport des de l’Ebre a més de 1.500 hectàrees i 10 municipis

El projecte per portar aigua del riu Ebre des de Garcia fins al pantà de Siurana permet aportar aigua per a reg de suport a tota una part de la comarca del Priorat que quedava fora de l’abast dels embassaments de Guiamets, Margalef i Siurana.

Un estudi elaborat per la Generalitat a finals de l’any 2023 valora com a viable per consolidar la xarxa de reg a la conca del riu Siurana la captació d’aigua del riu Ebre al municipi de Garcia. Es tracta de conduir aquesta aigua en una primera etapa fins al pantà de Guiamets, emmagatzemar-hi el volum que necessiti la zona regable del Baix Priorat i bombar la resta d’aigua fins al pantà de Siurana. D’aquesta manera, també durant el recorregut s’anirà repartint aigua en les etapes que calguin. Concretament, estaríem parlant d’una dotació anual de 1.229 m3/ha regable i any als municipis de Cornudella de Montsant, el Lloar, Falset, Gratallops, la Morera del Montsant, la Vilella Alta, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta i Torroja del Priorat. La superfície d’aquest reg de suport serà de 1.588 hectàrees.

Connexió del pantà de Margalef amb el canal Garrigues-Sud

Aquest projecte passa per connectar la Xarxa del Garrigues-Sud amb l’embassament de la Palma d’Ebre i modificar el circuit de l’aigua per permetre alimentar l’embassament de Margalef des de l’embassament de la Palma d’Ebre en comptes de com es fa actualment, que és a la inversa. Aquesta connexió afectarà els municipis de la Palma d’Ebre, Margalef, la Bisbal de Falset, la Figuera, la Vilella Baixa i Cabacés i abasta unes 1.400 hectàrees.

Durant l’any 2023, les comunitats de regants que depenien del pantà de Margalef no han pogut regar les finques en la seva totalitat. Davant el greu problema que suposava la manca d’aigua, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va demanar a la CHE una derivació temporal d’aigua des del Garrigues-Sud cap a la Comunitat de Regants (CR) d’Aigües del Riu Montsant. Aquesta va ser una solució temporal que va servir en part per reduir una mica l’impacte negatiu de l’extrema sequera que va patir aquesta zona.

A partir del resultat positiu d’aquesta col·laboració, s’ha ideat aquest projecte com a solució definitiva per poder garantir l’aigua a la conca del riu Montsant. Així, quan no hi hagi prou aigua a l’embassament de Margalef per poder regar totes les terres, es podrà utilitzar aquesta nova connexió i així assegurar i garantir la viabilitat de l’activitat.