La vermuteria El Cúmul de Montblanc ha aconseguit una fita important aquests dies al ser un dels cinc finalistes per optar al premi a millor vermuteria de Catalunya, uns guardons que convoca el diari digital Vadeví dins una de les diferente categories dels Premis Vinari. IMPORTANT: els usuaris podran votar un dels cinc fins al diumenge dia 4 de febrer a la mitjanit. El guanyador no es donarà a conèixer fins a l’entrega dels Premis Vinari dels vermuts, a mitjans de març.

En aquests darrers dies de votacions, la vermuteria montblanquina, que va iniciar el seu projecte el 2022 amb tres joves emprenedors de la Riba i Montblanc, s’ha situar en un punt important de cara a poder assolir aquests distinció. En aquesta final, competeix amb Cal Pere Tarrida del Prat de Llobregat, la Malabarista Vermuteria de Girona, la Tafanera del Pàmpol de Rubí i el Racó del Vermutenc de la Ràpita (guanyador de l’edició 2023).

El cúmul va iniciar la seva aventura a l’abril del 2022 -ens explica Pol Martín Lladó un dels propietaris d’aquest projecte juntament amb Ivette Moriën Musté i Gerard Pàmies Pàmies- una època post pandemia un pèl extranya, que havia acabat d’adormir les costums habituals del sortir i fer poble. Un dia més, mentre feiem una cervesa a la plaça de Montblanc i lamentàvem un altre tancament d’un negoci, la responsabilitat de preservar allò que tant ens estimem ens va inundar. A partir d’aquí, vam començar a remenar la idea de recuperar un antic bar anomenat el Seguici i adaptar-lo a la nostra forma d’entendre la gastronomia i l’ambient. Donar valor a la música, el vi, el vermut i el producte, com a punts claus de la proposta”.

Lladó comenta a Vinassos les peculiaritats i les vivènies que van impulsar aquests tres amics a posar en marxa el Cúmul.  “Un cop negociat l’arrendament del local, vam posar-nos a treballar en l’estètica i la forma de l’establiment, inspirant-nos en tot allò que haviem viscut anteriorment en les moltes sortides gastronòmiques que acostumàvem a fer. Teníem poc pressupost i moltes ganes de fer-ho bé, i sense esperar gaire, vam començar a despullar aquell antic local per vestir-lo de nou. Persianes del wallapop per fer la barra, pavés de vidre antics modificats per il.luminar el menjador, portes recuperades de la deixalleria, cadires abandonades d’una escola i taules de segons mà maquillades amb microciment . Tot sona fatal, pero ens hi vam deixar l’ànima i ens va permetre obrir i començar a omplir el Cúmul. Nom que resumeix molt bé la nostra existència i sortit d’un dibuix en un ticket al Portal 22 entre gintònics i il.lusions“.

Les obres van durar 4 mesos “plens de creativitat, debats, proves de cuina entre runa i bons moments acompanyats d’amics i família que ens ajudàven i ens donàven alè. Va passar volant! i sense adonar-se’n, ens trobàvem pintant la última paret mitja hora abans de la inauguració. Va ser intens i emocionant“, se sincera Martín.

I un record especial i important: “El primer servei va ser un èxit, i a partir d’aquí vam començar a assentar-nos poc a poc fins a dia d’avui. 22 mesos després, la nostra proposta basada en els contrastos, la temporalitat i la proximitat, crea xarxa amb cellers del voltant, petits productors i gent de la zona que com nosaltres, vol reafirmar que la Conca val la pena i encara té molt a dir“, conclou Pol Martín.

Recordar finalment que les votaciones acaben aquest diumenge a mitja nit.