L’associació cultural Santa Teca organitza la quarta edició de Cartusia, la festa dels vins elaborats amb la varietat de raïm cartoixà que aquest any incorpora estils d’elaboració que estan a l’alça com el brisat i l’escumós (vins ancestrals). L’esdeveniment tindrà lloc el proper dissabte, 7 de setembre, al municipi de La Nou de Gaià

Hi participaran un total de 12 cellers de les comarques de Tarragona que fan vins de viticultura ecològica i mínima intervenció enològica: Celler 9+, David Baixas, La Rural, Josep Foraster, Tanca els Ulls, Vinyes del Tiet Pere, Celler Sanromà, Niu Celler, Un Sol Cel, Espores del Gaià, Mas de la Sabatera i Celler Vilalta Pere.

La intenció de Santa Teca és “posar en valor el ric patrimoni vitivinícola de les Terres del Gaià i mostrar les possibilitats enològiques d’una varietat ancestral com el cartoixà que s’havia perdut però que actualment molts cellers han recuperat i vinifiquen mostrant tot el seu potencial i versatilitat enològica“. La jornada de tast amb els 12 cellers participants va lligada a tot un programa de propostes culturals i gastronòmiques com és habitual als esdeveniments que organitza l’associació.

Lia Sampai i Joan Colomo estrenen nous discs a La Nou
Quant a la programació cultural, Santa Teca ha programat per al Cartusia la cantautora Lia Sampai que presentarà el seu tercer i nou àlbum “Un Delta Fràgil”. També Joan Colomo portarà a La Nou de Gaià el seu vuitè i últim disc “Tecno realista”. Ambdós actuaran amb les respectives bandes. A nivell teatral, es podrà gaudir de l’espectacle poètic “El carrer del mar” de La Genovesa Teatre per al qual s’utilitzaran materials reciclats. El recital poètic i musicat, coincidint amb la posta de sol, anirà a càrrec de Josep Pedrals i Roger Conesa i versarà sobre el món del vi; ambdós artistes han creat un espectacle nou per al Cartusia.

Migdia i nit es podrà dinar i sopar als Jardins del Cercat amb les propostes gastronòmiques de L’artesà (Salomó), Portal 22 (Valls), La Clotxa (Flix/Tarragona) i Raffa Gelati (Tarragona). També es comptarà amb l’associació Mosaic de Secà que mostrarà els productes que aglutina i realitzarà per altra banda un taller de gastronomia itinerant amb productes que s’elaboren seguint el curs del riu Gaià. De Mosaic de Secà en formen part Menjamiques, La Garrofina, Els Corremarges, La Brostada i l’Aresta.

La festa del Cartusia començarà al migdia i finalitzarà sobre les dues de la matinada. El centre neuràlgic de les activitats serà els Jardins del Cercat, però també s’han programat actes a la plaça de l’Església, el camí de l’Abadia i la Cooperativa de La Nou de Gaià. L’entrada a totes les activitats és gratuïta i estan pensades per a tots els públics. De fet, s’ha incorporat un tast-berenar de pa amb oli i sucre, pa amb vi i sucre i xocolata de garrofa a la Cooperativa.

“Microspores Cartusianes” al Castell
Coincidint amb el Cartusia es podrà visitar l’última exposició de l’associació Cultural A.I.G.U.A que s’estrena dissabte 31 d’agost, a les 19h, al Castell de La Nou de Gaià. Porta per nom “Microspores Cartusianes” i combinarà creacions de joieria i fusta, enfocades en el volum, des de peces macro a micro. Les escultures de gran format fetes en fusta són obra dels artistes Nico Nubiola i Joan Priego. El primer mostra baix relleus figuratius policromats amb llapis de color, pur expressionisme pop, i el segon dues escultures de gran format que combinen realisme i abstracció. Quant a les peces de petit format, són una selecció de joies que s’han exposat durant els últims mesos a la galeria A.I.G.U.A de Bràfim, obra dels joiers Rosa Nogués, Jordi Aparicio, Tensi Solsona, Marta Roca, Grego García, Eugènia Arnavat, Gerard Valls i Lluís Comín. Aquesta programació compta amb el suport del consistori de La Nou de Gaià.