Joan Gené i Albesa, actual director-gerent del Consorci d’Inspecció i Control, l’organisme encarregat de realitzar les auditories de tots els cellers adscrits a les 11 Denominacions d’Origen Catalanes i també a DOQ (Priorat) serà nomenat properament com a nou Director General de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI, en substitució d’Alba Balcells que va deixar el càrrec poc dies enrere. La possibilitat del nomenament de Gené va ser avançada fa per Vinassos.cat tot just en el moment que el govern català nomenava de manera temporal a Rosa Cubel per ocupar aquest càrrec davant la insistent petició del sector vitivinícola català “de tenir un responsable oficial en aquest camp tan important per l’economia del país com és el sector del vi català“.

Gené té 56 anys, és nascut a Vilabella, és titulat com a Enginyer Tècnic Agrícola per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Agrícola de Barcelona (1981) i Enginyer Agròmom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida (1986).

El que serà nou responsable de l’Incavi, ja havia ocupat un dels càrrecs tècnics de la Generalitat de Catalunya, en concret va ser entre el juliol de 2007 i desembre de 2010 el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya. Responsable de la política alimentària i de la transferència tecnològica i d’innovació a l’industria Alimentària de la Generalitat de Catalunya (un camp -aquest- on Gené també té un gran prestigi tècnic).

Amb un extens currículum, Gené compta amb un ampli coneixement de la realitat del món vitivinícola català a partir del seu càrrec actual com a responsable del Consorci d’Inspecció i Control, com a exdirector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (1993-2007); o com a vocal del Consell Regulador del Cava, d’entre d’altres responsabilitats.

A destacar també que Joan Gené i Albesa va ser President de PRODECA (Promotora d’exportacions catalanes SA) entre el mes de març de 2008 i gener de 2011. Una empresa on la Generalitat de Catalunya hi té la majoria de capital i amb una activitat dedicada a donar serveis a d’altres empreses del sector alimentari, especialment en el camp de l’exportació, amb la organització i participació en fires i missions comercials per tal d’homologar productes catalans per adiferents països, especialment Rússia, Xina, Emirats Àrabs i Estats Units.

El nou director té per endavant una tasca complicada per tal de fer front a la greu problemàtica que viu el sector del vi català com a conseqüència especialment de la greu sequera que pateixen les vinyes i el dur impacte del canvi climàtic. Els cellers catalans han tancat la verema 2024 amb una més que sensible devallada de quilos en relació a anys passat.

Recordem que pocs dies enrere el President de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa i el Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig, es van reunir amb pagesos i viticultors al municipi de Cabassers per atendre les reivindicions del camp i del vi català que, en aquest verema està patint greus afectacions de la sequera amb unes grans reduccions de quilos de les veremes a les diferents Denominacions d’Orígens catalanes.

ALBA BALCELLS DEIXA LA DIRECCIÓ DE L’INCAVI I ROSA CUBEL ASSUMEIX EL CÀRREC DE “MANERA TEMPORAL”