L’acord entre els diferents socis de la propera edició de Garnatxes del Món s’ha formalitzat aquests dies al salí Enomaq, la fira líder en tecnologies del vi de Saragossa. “A més d’un programa dens i ambiciós, les ciutats de Cariñena i Saragossa prometen un esdeveniment excepcional a l’altura del títol de Cariñena, Ciutat Europea del Vi 2025 i Saragossa, Capital Internacional de la Garnatxa“, expliquen fonts de l’organització. Els dies 5 i 6 de maig, un jurat d’uns 80 experts internacionals seleccionarà els millors vins de garnatxa en la 13a edició del major concurs internacional dedicat a aquesta varietat de raïm. Tots els detalls sobre el concurs i les inscripcions de vins poden consultar a grenachesdumonde.com
Tornen a Aragó les Grenaches du Monde. Després del seu pas per Nova York en 2023 i París l’any passat, el concurs internacional itinerant dedicat a la varietat de raïm garnatxa torna a Aragó, nou anys després de la seva primera edició en el cor d’aquest emblemàtic terrer garnatxista. “Estem encantats de tornar a Aragó, que va ser el nostre primer destí fora de Perpinyà“, explica Frédéric Galtier, coordinador del projecte i responsable del concurs a Espanya, “sabem que estem en bones mans aquí, i les ambicions combinades de Cariñena, ciutat europea del vi, i Saragossa, capital internacional de la garnatxa, ens van convèncer immediatament de la pertinència del projecte: no podríem haver desitjat un millor moment per a aquesta 13a edició del concurs!“.
“Grenaches du Monde -continua Galtier- és un moment per a compartir i conviure, i per a celebrar la cultura i el saber fer dels productors de garnatxa en un esdeveniment que s’ha convertit en una cita ineludible del calendari professional. La convocatòria posa en relleu a tots els productors i totes les regions que elaboren vins de garnatxa, en totes les seves formes: negre, rosat, blanc, dolç, rancis o espumós”.
L’objectiu del concurs sempre ha estat descobrir i destacar les zones unides per la mateixa passió per la garnatxa. A més dels 2 matins de tastos en el cor de les vinyes de Cariñena, el programa inclou una conferència tècnica sobre els terrers de la garnatxa de Cariñena i visites a cellers emblemàtics de la denominació. El jurat, compost per uns 80 experts internacionals, tindrà també l’oportunitat de descobrir els encants de Saragossa, destí enoturístic de primer ordre on la garnatxa marca el ritme d’una experiència singular, rica en història, gastronomia i atractius enològics.
Tots els detalls del concurs i les modalitats de participació estan disponibles en la pàgina web www.grenachesdumonde.com.
Grenaches du Monde és un concurs anual obert a tots els vins de garnatxa (purs o cupatges), independentment del seu color, origen o nacionalitat. Amb 163.000 hectàrees de vinyes, la garnacha és la setena varietat de raïm més plantat del món. És la varietat emblemàtica dels països mediterranis, principalment Espanya i França, que junts sumen gairebé el 90% de la superfície plantada en el món. Espanya, França i Itàlia són els tres principals països productors, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc.
Sobre Grenaches du Monde
Creat en 2013 pel Conseil Interprofessionnel dels Vins du Roussillon (CIVR) de Perpinyà, Grenaches du Monde s’ha convertit en un concurs itinerant, amb la seva primera edició traslladada a Aragó (Camp de Borja en 2016), després a Sardenya (2017) i Catalunya (Terra Alta, 2018). El Concurs va tornar a Perpinyà en 2019, i a l’any següent va partir de nou cap a Montpeller en col·laboració amb els Vins de Pays d’Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa. En 2021, el Concurs es divideix en 4 tastos en 4 capitals de la garnatxa: Cebreros a Espanya, Châteauneuf du Pape i Perpinyà a França, i Ascoli Piceno a Itàlia. En 2022, el concurs va acudir a Navarra abans d’afrontar el repte d’una primera edició fora d’Europa, a Nova York al juny de 2023. En 2024, va tocar a la ciutat olímpica de París acollir el gran torneig de la garnatxa, i 2025 marcarà el gran retorn a Aragó, i més concretament a Cariñena, Ciutat Europea del Vi 2025.
Sobre la DO Cariñena
La Denominació d’Origen Cariñena és una de les regions vitivinícoles que va donar origen i protagonisme al raïm garnatxa, la seva varietat més conreada. La història del vi en Cariñena es remunta a l’època romana, quan van créixer les primeres vinyes en els seus pedregosos terrenys, que donen nom al reeixit lema actual “El Vi que Neix de les Pedres” i permeten produir raïm més concentrat, intenses i aromàtiques que en altres terrers. Els rics i variats terroirs reuneixen les condicions òptimes per a desenvolupar totes les potencialitats de fins a 16 varietats, entre les quals destaquen les autòctones garnatxa –negra i blanca- i carinyena, únic raïm en el món que pren el seu nom d’una localitat i zona vinícola. La Denominació d’Origen, amb gairebé un segle d’existència, va ser una de les primeres creades a Espanya, i ha estat impulsora d’innovadores tècniques de cultiu i producció.
Sobre Cariñena, Ciutat Europea del Vi 2025: La ciutat de Cariñena ha estat distingida com a Ciutat Europea del Vi durant el present any, un reconeixement que posa en valor la seva rica història vinícola, l’excel·lència dels seus vins i el seu compromís amb la innovació en el sector. El títol, atorgat per la Xarxa Europea de Ciutats del Vi (RECEVIN) a iniciativa de l’Ajuntament de la localitat, ressalta a Cariñena com un referent internacional en la cultura del vi, destacant la seva capacitat per a fusionar tradició i modernitat. Al llarg de l’any, la ciutat serà l’epicentre d’una àmplia agenda d’activitats culturals, enoturístiques i gastronòmiques que celebraran el seu llegat vinícola i la seva influència en la identitat d’Aragó i d’Europa.
Sobre Saragossa, Capital Mundial de la Garnatxa
Saragossa aspira a convertir-se en la capital mundial de la garnatxa i, en col·laboració amb les tres denominacions d’origen de la província -Calatayud, Campo de Borja i Cariñena-, que produeixen vins de garnatxa de gran caràcter, es proposa transformar-se en un centre de enoturisme i gastronomia entorn d’aquesta varietat de raïm. Entre els esdeveniments que Saragossa promourà enguany es troben visites i tastos de vi en els seus cellers, un simposi científic internacional sobre la varietat i el primer Festival de la Garnatxa.