Aquest vespre s’enceta una nova edició de la Fira del Vi de Falset. Un certamen que assoleix enguany tres dècades de vida. En parlem amb l’Alcalde d’aquest municipi, Carlos Brull

Aquesta edició la Fira del Vi de Falset fa 30 anys, mirem una mica enrere?

La primera fira va ser l’any 1995, jo en aquell moment -amb prop de vint anys- recordo que va ser com una mena de xoc per a mi perquè no estava acostumat a veure estands, cellers, oferint tastar els seus vins. Aleshores no hi havia aquesta pedagogia d’anar a tastar un vi i que t’expliquéssin com el fèiem o la història que hi havia darrere de cada ampolla. Ara, al cap d’aquests anys veus com tot això ha estat magnífic per explicar la trajectòria que ha tingut la fira però també la trajectòria que ha tingut el Priorat, perquè les dues realitats han anat caminant junts.

És molt important destacar que, tots i les vicissituds, entrebancs i moviments econòmics que hi ha hagut (trenta anys donen per molt), tota aquesta evolució ha estat molt positiva. El Priorat, tres dècades enrere era una comarca deprimida i el vi era un producte que si bé tots sabíem que era la primera activitat econòmica, no tenia aleshores el valor ni estava pensat per oferir-lo d’una altra manera com ara.

Foto: Fira del Vi de Falset.

I quan vius amb els anys aquest canvi i amb la nostra Fira al seu costat, amb elaboradors treballant amb noves varietats, amb nous cupatges, noves presentacions dels seus vins, amb canvis importants en la manera de tractar i cuidar les vinyes, feina de recera, entra moltes d’altres coses, t’ajuda a explicar aquesta trajectòria i aquests avenços tan espectaculars. Crec que la Fira de Falset ha estat testimoni viu d’aquests canvis, d’aquest progrés i s’ha consolidat la voluntat fonamental d’aquesta convocatòria firal com és estar al costat dels nostres cellers.

Hi ha hagut grans canvis en la manera d’explicar i donar a conéixer els nostres vins…

Evident, evident… ara vas a un restaurant i qui més qui menys tracten el vi de manera molt especial, molts tenen el seu sommelier o una persona dedicada a triar-lo i oferir-lo. Demanen el menjar i demanem els vins que ens agraden o volem descobrir i ens ho expliquen molt bé. Si són varietats recuperades, si les vinyes estan situades a una alçada concreta, les seves característiques, si és una garnatxa o una carinyena i tot això, i crec que tot aquest moviment és fruit també d’activitats com ara aquesta Fira del Vi de Falset.

La Fira és evidentment un gran aparador on els elaboradors expliquen el que fan i la passió que hi posen en fer-ho, i on el visitant tasta, veu l’ampolla, veu l’etiqueta i descobreix el que hi ha dins. És en definitiva una mena de gran masterclass per poder aprendre i per poder valorar el que tastem.

Quan estàs tastant un vi i t’expliquen el que hi ha darerra, aquella història particular,  de vegades la pell se’t posa de gallina quan t’ho explica aquell enòleg o aquell propietari d’un celler que ha posat la seva passió en aquesta aventura vitivinícola.

La pandèmia d’anys enrere va ser un punt d’inflexió?

La de Falset és una de les convocatòries més importants del món del vi que se celebren durant l’any i crec que vam ser de les primeres fires que es van haver de suspendre. Aleshores vam haver de pensar i realitzar activitats alternatives com ara tot un seguit de tastos online i altres propostes i ja cap a l’any següent -encara en pandèmia- i amb un tipus de confinament diferent, es va idear aquest projecte de portar la fira als cellers durant tot el mes de maig. I això s’ha mantingut.

De fet, més de la meitat dels cellers que són presents aquests dies a la Fira de Falset, s’han apuntat també a organitzar aqueta acollida de participants als seus cellers durant tot el mes de maig. Una experiència que s’emmarca també en aquesta gran progressió de l’enoturisme, que ens permet conèixer a peu de celler o a peu de vinya els projectes de la mà dels seus elaboradors. Tota aquesta experiència turística s’ha enfortir al llarg d’aquest anys. Un moviment que ja forma part de l’economia del sector de manera destacada. Ho hem vist creixer durant aquests trenta anys de la mateixa manera que hem vist néixer i crixer la DO Montsant -que ara ha fet 20 anys- o de la mateixa manera que hem vist créixer la DO Priorat a la que s’ha afegit el valor de DO Qualificada.

I de la mateixa manera que hem vist créixer d’una vintena de cellers a quasi 170 projecte vitivinícoles. A la primera fira teníem 11 cellers i ara arribem als 60 participants presents aquests dies a Falset. També vull destacar l’esforç que fa aquest sector perquè portem tres anys d’un greu dèficit hídric, que encara no està arreglat.

De fet, a la inauguració de l’any passat, l’aigua va ser una de les grans reivindicacions del sector…

Sí… està en vies de solució, però ara per ara el problema encara hi és. Cal continuar lluitant perquè la producció pateixi el mínim possible, crec que ho salvarem amb les pluges d’aquestes darreres setmanes, però hem de vigilar i tenir en compte la gran davallada de producció que es va patir. I no només la producció sinó que molts ceps s’han quedat en el camí per aquest greu problema.

Enguany no parlarem tant de l’aigua, però no hem d’oblidar que això no està encara arreglat. Ja tenim algunes infrastructures que ja s’han començat i que ja sabem quan s’acabaran, però encara tenim encara aquest mal endèmic, aquesta concessió del pantà de Siurana cap a Riudecanyes que això jo crec que ‘mata’ el Priorat amb la seva biodiversitat al riu, amb l’afectació que té als seus aqüífers a tota la Conca del Siurana.. Jo crec que això al segle XXI no es pot entendre. Ja post ser de qualsevol color polític però és que no es pot defensar un transvasament d’aigua que és del tot injust ambiental i territorialment. Estem parlant de què fa ben poc temps estàvem al 0,2 % i si ara estem al 22 % se’ns parla d’un transvasament d’aigua cap a Riudecanyes i ens hem de tornar a quedar sense aigua? Siguem una mica coherents en aquest tema d’una vegada.

Mira, jo penso que una de les grans virtuts de la Fira del Vi de Falset és que ha estat sempre molt coherent en tot. Ha tingut l’habilitat d’adaptar-se a cada moment. Durant el covid ho va fer, amb la sequera vam pensar que era fonamental poder assistir a la Fira i potenciar la venda dels vins. Per això aquest esforç amb aquest magatzem de venda: que la gent que ens visita pot fruir de la fira, conèixer cellers i alhora fer comandes i no cal que les reculli en aquest moment i fer-ho quan marxi amb el seu cotxe. Un incentiu per vendre vi i amb un preu de fira.

La fira ha potenciat també allò relacionat amb el lleure..

Sí, amb la col·laboració d’ajuntaments com ara Vila-seca, Reus, Tarragona… La veritat és que si bé tenim un públic internacional i estatal, també tenim la gran sort de comptar amb una gran participació de molta gent de proximitat.. de l’Alt i Baix Camp… Tarragonès, de la Conca, de la Terra Alta, de la Ribera d’Ebre… totes les comarques veïnes ens visiten molt a Falset aquests dies i per això fem presentacions a Reus, Tarragona i aviat ho farem també a les Terres de l’Ebre.

I a part d’això busquem col·laboracions amb festivals del nostre entorn que s’adapten i potencien la nostra convocatòria. Per exemple durant aquests dies acollim projectes vitivinícoles joves i, de retruc, acollim -per exemple- projectes musicals també molt joves. La Fira de Falset és una bona manera de fer presentacions per propostes emergents. També col·laborem amb el Garbinada Pop…

Si l’Alcalde de Falset hagués de demanar accions per millorar la Fira…

Mira.. tot i que tenim ajuts de les administracions, crec hauríem de tenir-ne més perquè penseu que un esdeveniment com aquest per l’Ajuntament de Falset és un esport de risc. Si tot va bé, fem les paus econòmicament, però si no va bé podem tenir una complicació a nivell de tresoreria i això ens agradaria poder tenir-ho cobert. Ja tenim col·laboracions molt destacades i fonamentals amb la DO Monsant i la DOQ Priorat, amb la Diputació de Tarragona, amb la Generalitat… Però si hagués de demanar, m’agradaria poder continuar aquest nivell de fira, continuar tot arribant a tots els sectors.. Potser sí que hem de mirar de potenciar la participació dels professionals… crec que s’està treballant bé i cal estar atents a allò que ens demani el sector i continuar 30 anys més com a mínim.