La Denominació d’Origen Tarragona ha celebrat una jornada professional dedicada expressament al sector de la restauració amb l’objectiu de donar a conèixer els vins que elaboren els seus cellers. Una iniciativa que ha tingut com a eix central la presentació de la Galeria del Macabeu on s’han pogut tastar una quinzena de vins monovarietals elaborats amb aquest raïm. Uns vins que incorporaran el segell 100% Macabeu, amb el que es vol potenciar i impulsar aquesta varietat com a una de les més identificatives de la citada DO que s’estén en un gruix de vinyes ubicades i conreades en quatre comarques: l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i bona part de la Ribera d’Ebre.

Recordem que la incorporació d’aquest nou distintiu és una de les iniciatives incloses dins el del ‘Projecte Macabeu’, tal com s’anomena en el seu conjunt, per tal d’apadrinar aquesta varietat, a partir de la qual es faran bona part de les accions de la DO Tarragona en el futur. A banda de la jornada d’avui (en la que s’han pogut tastar també la resta de vins de tots els cellers participants) els citats macabeus seran els protagonistes de les futures Jornades dels ROMESCUS + MACABEUS 100 % DO TARRAGONA que se celebraran a la ciutat de Tarragona entre els dies 7 i 24 d’octubre i en les que s’han inscrit una trentena de restaurants.

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, ha destacat “l‘aposta ferma per posicionar i prestigiar la DO Tarragona a l’imaginari del consumidor del vi català a través del macabeu, dotant-lo d’una personalitat definida que al mateix temps ha de servir per atraure el consumidor a la resta de vins que produeixen la trentena de cellers de la DO Tarragona“. Durant la jornada d’avui s’han pogut degustar diferents maridatges amb la “voluntat de mostrar la plasticitat i la personalitat del macabeu tarragoní a l’hora d’expressar la diversitat territorial i gastronòmica“, ha explicat Oriol Pérez de Tudela, membre de la Comissió de Promoció de la citada DO.

El Macabeu, gran protagonista a la  DO Tarragona
El raïm macabeu és una varietat mediterrània estesa per la majoria de les regions vitivinícoles de la península Ibèrica i el sud de França. El pes específic a la DO Tarragona és conseqüència de la història d’aquest territori amb vinyes velles que li han donat personalitat al llarg dels anys. En els municipis que integren la DO Tarragona, el raïm macabeu és predominant entre les varietats blanques des de la reconstrucció de la vinya, després de la fil·loxera.
Les dades del macabeu a la DO Tarragona
– El 24% del raïm macabeu que es conrea arreu de Catalunya està inscrit a la DO Tarragona.
– Prop del 30% d’aquests vinyes tenen més de 20 anys i un total de 230 hectàrees, tenen més de 50 anys.
– És la varietat més plantada amb 2.221 hectàrees (d’un total de 4.758) i representa el 47% de la vinya inscrita a la DO Tarragona.
– 18 dels 32 cellers de la DO, elaboren vins amb macabeu en els seus diferents cupatges. Aquests cellers, elaboren d’altra banda 21 vins amb macabeu, dels quals 13 són monovarietals.

Col·laboració amb l’Institut Català del Vi i la Vinya
L’INCAVI es troba en aquests moments realitzant un estudi d’adaptació al canvi climàtic d’aquesta varietat Macabeu a la DO Tarragona, amb l’objectiu de caracteritzar aquest raïm en funció de l’alçada de la plantació. Es tracta d’un treball col·laboratiu i diversos cellers de la citada DO així com del celler experimental Mas dels Frares de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment s’està fent un seguiment vitícola sobre set parcel·les de vinya formada, en plena producció i de diferents alçades.