vinassos_domontsant

Menys quantitat, sobretot de carinyena, en la verema de la DO Montsant, tot i que de més qualitat. En total, s’han superat els 6 milions de quilos de raïm, un 10% menys que en la verema del 2018. Les manca de pluges i l’onada de calor del començament de l’estiu ha provocat aquesta baixada en la producció, com s’havia parlat a les previsions.

Pel que fa a les varietats, les negres representen el 92% de la verema davant del 8% de les blanques. Dins les negres, les Garnatxes i Carinyenes superen el 60%, amb prop dels 3 milions i mig de quilos. La Carinyena és la varietat que ha patit més el descens de la producció, situant-se prop del milió i mig de quilos davant dels gairebé 2 milions de l’any 2018.

Però, segons la DO Montsant,  enguany el raïm “presenta un estat fitosanitari excel·lent, gràcies precisament a la sequera, que hi juga a favor i impedeix que es propaguin malalties entre els ceps”. Com a exemple, parlen de la zona experimental on s’apliquen, per tercer any consecutiu, els estudis del projecte LIFE Priorat+Montsant, que han d’ajudar als viticultors i cellers a la posada en marxa de pràctiques més sostenibles per al territori, i que presenta enguany una afectació gairebé nul·la de malalties produïdes pel cuc del raïm.

Respecte als controls de producció, enguany la verema s’ha registrat i controlat per una única parcel·la vitícola, fet que ha permès obtenir dades més reals i al dia. Segons Pilar Just, presidenta de la DO Montsant, “s’han portat a terme aforaments tant a les finques com als cellers per validar totes les dades i garantir així de la manera més fidedigna possible la traçabilitat del producte i la qualitat final dels vins Montsant”.