Torres treu al mercat el nou vi de la gamma Vinyarets, que ha creat per retre homenatge al Penedès i reivindicar els seus orígens. Després d’estrenar-la l’any passat amb un negre elaborat a partir de les varietats tradicionals garnatxa, ull de llebre i sumoll, el celler familiar fundat a Vilafranca fa 150 anys, presenta ara un vi ecològic 100% xarel·lo, el raïm blanc insígnia del Penedès, de l’anyada 2019.

Els Vinyarets són vins de paisatge, que parlen de la història del Penedès, del seu patrimoni vitivinícola i de la diversitat de les seves vinyes, sòls i microclimes. De producció limitada, provenen d’una meticulosa selecció de petites vinyes repartides per tot el territori, identificant aquelles parcel·les en què millor s’expressa cada varietat per plasmar la seva tipicitat dins l’ampolla.

Per a l’elaboració d’aquest xarel·lo, s’han escollit unes vuit vinyes ben implantades, de més de trenta anys, i cultivades majoritàriament en vas tradicional sobre sòls argilosos calcari. Algunes estan situades a 350-400 metres d’altitud a la zona de Font-Rubí per buscar els límits d’aquesta varietat de cicle llarg i aconseguir dotar al vi de més frescor i expressivitat.

Cada parcel·la s’ha veremat a mà i els vins s’han elaborat per separat amb la mínima intervenció, sense pretensions, per respectar el caràcter típicament rústic de la varietat xarel·lo. Tant la vinificació com la criança sobre mares durant 6 mesos s’han realitzat en acer inoxidable. Vinyarets blanc és un vi amable, d’estil modern i hedonista, que destaca per la seva intensitat aromàtica i frescor. En boca presenta una agradable textura i complexitat gràcies a l’equilibri entre una bona maduració i una marcada acidesa, que dona lloc a notes cítriques, florals i especiades.

Pel que fa a l’anyada, 2019 va ser un any sec al Penedès, sobretot durant el període vegetatiu, i amb temperatures normals en general, encara que a l’estiu va fer més calor de l’habitual. La verema va ser una mica tardana i va presentar una bona maduració i un perfecte estat sanitari, que s’ha traduït en vins de gran qualitat.

Tant el nou Vinyarets blanc com el seu germà negre, vesteixen una vistosa etiqueta il·lustrada amb vells ceps de fulles i gotims de colors, per plasmar la diversitat i llegat d’aquesta terra vitivinícola mil·lenària.