El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat avui un pla de xoc que mobilitzarà 5,3 milions d’euros en ajuts per als viticultors, els cellers i les DO víniques. Un pla de xoc que, segons ha precisat el vicepresident, “cobreix tota la cadena de valor d’un sector que ens representa a l’exterior, que fa marca país i que té un impacte en el desenvolupament i l’equilibri territorials extraordinari”. El vicepresident i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han fet l’anunci a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) on s’han reunit amb la recent constituïda Associació d’Elaboradors del Cava. A la tarda tenen previst reunir-se, en aquest cas per via telemàtica, amb els presidents dels consells reguladors de les 11 DO víniques.

“Les mesures pretenen compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la COVID19”, ha dit Jordà. I ha afegit: “D’aquests 5,3 milions d’euros, vull destacar la línia d’ajuts per a la promoció del most rectificat com a mesura estrella, de la qual ens sentim molt orgullosos”.  La consellera també s’ha referit a la importància de destinar una part d’aquests ajuts a la promoció del vi català i ha explicat que s’ha complementat la línia del PDR pel que fa les DO víniques, amb 330.000 euros,  i a més “destinarem 770.000 euros als Consells Reguladors de les DO, per pal·liar tota aquella manca d’ingressos que hi hagut alhora de cobrar les quotes i els precintes dels cellers i dels viticultors”.

El pla de xoc s’aprovarà demà a la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social.

El sector vitivinícola ha patit amb intensitat els efectes de la crisi de la COVID19, especialment pel tancament de restaurants i hotels. La venda de vins i caves passa en un 40% pel canal HORECA. Cal afegir-hi, a més, l’impacte de la baixada del turisme, sobretot per als petits i mitjans cellers, i l’impacte específic sobre l’enoturisme, implantat al 40% dels cellers. Els efectes de la COVID19 s’afegeixen a la crisi de preus que arrossega de fa anys el sector del cava, que té un pes del 65% de tot el sector, per l’excedent de raïm i vi base cava.

DARP
Un moment de la reunió

El Departament d’Agricultura promou la producció de most concentrat rectificat de cava

La principal línia d’ajuts, per valor de 4 milions d’euros de fons propis del Departament d’Agricultura, està destinada a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR), amb l’objectiu de reduir l’excedent de raïm i ajudar així als viticultirs. Aquesta subvenció promou la desviació d’una part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most. El most concentrat rectificat s’obté del most del raïm i és un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals procedents del raïm (fructosa i glucosa), que serveix per elaborar els vins escumosos de qualitat. És una mesura estratègica i de futur que valoritza la regió vinícola i que impulsa la bioeconomia circular, en el marc de l’estratègia de transició cap a un model de sostenibilitat que impulsa el Departament d’Agricultura.

Avui, es fa servir sucre per a la realització de la segona fermentació i el licor d’expedició. Es calcula una mitjana de 40 g/l de sucre en aquests dos procediments. Aquest sucre (sacarosa) prové de productes no vitícoles (raïm) i de territoris de fora de les àrees de producció de les DO. La utilització generalitzada de MCR produït amb raïm de la mateixa zona de producció dels vins escumosos permetria tancar el cercle dins la filosofia de producció de proximitat, donar una sortida addicional al raïm produït a la zona i reduir l’ús d’inputs externs del sector viticultor. A més, la introducció d’aquest most concentrat aportaria una diferenciació essencial en comparació a productes francesos i italians, que tenen molt més complicat eliminar totalment l’ús del sucre (xaptalització). Alguns elaboradors de cava ja utilitzen aquest most concentrat fabricat amb raïm de fora de la zona Cava. L’incentiu del Departament d’Agricultura pretén estendre aquesta pràctica a molts més elaboradors i amb raïm apte per a cava i impulsar així una indústria auxiliar.

Ajuts a les DO víniques

El Departament d’Agricultura també crea una línia d’ajuts de 770.000 euros per a compensar la disminució d’ingressos de les quotes i els precintes dels cellers i viticultors de les 11 Denominacions d’Origen Víniques de Catalunya, fruit de la caiguda de vendes de vi dels cellers inscrits en aquestes DO. El pla de xoc també preveu augmentar la promoció del vi català. El Departament d’Agricultura i les DO catalanes han acordat impulsar una campanya de comunicació per promoure els vins catalans. En total, el Departament hi destinarà 100.000 euros a través de l’INCAVI

Destil·lació de vi, emmagatzematze i verema en verd

El pla de xoc del Govern complementarà les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres del 9 de juny per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE. Aquestes mesures inclouen ajuts als cellers per a la destil·lació de vi i a l’emmagatzematge privat i ajuts als viticultors per a la verema en verd.

La destil·lació d’excedents de vi permet destinar l’alcohol obtingut a fins industrials, inclosa la fabricació de desinfectants i productes farmacèutics i energètics. L’emmagatzematge privat voluntari està destinat al vi emmagatzemat amb Denominació d’Origen Protegida a doll, tant en dipòsit com en bota. La verema en verd compensa els viticultors que s’hi acullin el fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció.

Jordà ha posat en relleu “el paper important” del Departament d’Agricultura en l’aprovació de les mesures aprovades pel Consell de Ministres, “perquè es tinguessin en compte tres mesures que consideràvem imprescindibles: la destil·lació de vi, l’emmagatzematge privat i la verema en verd. Som conscients que ens queden curtes pel que fa els diners que aporten, però també som conscients que hem avançat molt d’aquells primers esborranys d’aquell Reial Decret”.

L’impacte de la COVID19 sobre tot el sector vitivinícola català,estatal i europeu fa pensar, ha dit Jordà, que el pressupost previst pel MAPA per a aquestes mesures pot quedar “molt curt”, especialment per a la mesura de la verema en verd.