La vida és vincle. Del principi fins al final. L’òvul amb l’espermatozou. La llavor amb el medi nutrient. I la descomposició que ens torna al cicle vital. Doncs per això m’agrada el vi. Perquè és vincle. El vi connecta amb la terra. Amb els homes i les dones que fan possible el miracle de convertir el raïm en alguna cosa més que un líquid aromàtic. Amb la seva història. Amb el seu futur. Per això m’agrada el vi. Més enllà de les seves característiques organolèptiques. No hi entenc. Només en veig, en bec i en gaudeixo. I no em posaré en un jardí. Deixaré aquesta feina als qui en saben. A les nostres comarques en sabem un pou. Conca de Barberà, Montsant, Priorat, Tarragonès, Terra Alta. Denominacions d’origen i una constel·lació de finques i cellers. Escola d’Enologia Jaume Ciurana de Falset i Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, Centre Tecnològic VITEC de Falset. El vi ens connecta amb el coneixement, la recerca i la innovació.

El vi aconsegueix el maridatge perfecte entre l’ofici antic i les noves tecnologies. El vi ens connecta amb el món. La prodigiosa tasca d’internacionalització realitzada pels pioners i continuada pels alumnes avantatjats ha projectat les nostres vinyes, les nostres vides, més enllà de les faixes administratives territorials. I ens porta nova gent. Gent nova amb veus i mirades noves. El vi ens enllaça amb la gastronomia i en fa de locomotora. Regira receptes i cassoles. I manllevant el text que podeu llegir a la façana del cementiri de Vallmoll i que diu “L’amor tot ho venç. La mort tot ho iguala”, jo proposo la variant lliure de “L’amor tot ho venç.

El vi tot ho iguala”. El vi ens lliga a la família, als amics, als desconeguts, al voltant d’una taula. El vi ens estira dels braços de la desesperança solitària i ens acosta als de l’alegria compartida si el bevem amb el cap i amb el cor. Tot això s’amaga en un senzill gra de raïm i esclata quan el toca la vareta màgica de qui l’estima i el respecta. Per això m’agrada el vi. Per això ens agrada el vi. Per això l’hem de conèixer. Perquè el vi ens connecta al paisatge natural, cultural i humà. Cada ampolla, cada copa, cada got ens explica que hem de preservar l’entorn fent-lo sostenible. El vi ens xiuxiua a l’oïda que la terra és la clau de volta de tot plegat.

Josep Maria Arias. Periodista.