Jean Leon presenta un nou vi monovarietal experimental elaborat amb chenin blanc, una varietat blanca molt delicada i minoritària a Catalunya

Aquest és el cinquè vi de la col·lecció i s’anomena CB-19 d’acord amb les inicials de la varietat i l’anyada, que serà l’única que sortirà al mercat. És, a més, un dels pocs vins de chenin blanc elaborats a tot l’Estat Espanyol. Després d’experimentar amb les varietats autòctones xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges, i també amb la varietat francesa cabernet franc, ara el celler del Penedès torna a posar França en el seu punt de mira i utilitza una varietat d’origen francès com a homenatge al país que va servir d’inspiració a Jean Leon quan va fundar el celler a principis dels anys seixanta.

Com amb la resta dels seus vins experimentals, se n’ha fet una producció molt limitada, de només 3.164 ampolles, i està certificat com a ecològic. La chenin blanc, originària de la vall del Loira, és una varietat versàtil de brotació precoç i maduració tardana, que té la virtut de mantenir un molt bon nivell d’acidesa. Per a l’elaboració del CB-19 s’ha seleccionat una vinya d’uns 20 anys situada a més de 400 metres d’altitud a la zona d’Alts d’Ancosa, concretament al municipi d’Aiguamúrcia, una de les zones més fresques de la D.O., i plantada en una lleugera pendent de graves superficials i textura franco-arenosa.

Gamma de vins artesanals

El raïm es cull a mà i el vi s’elabora amb la màxima delicadesa per mantenir l’expressió de la varietat”, expliquen fonts del celler. “Després de realitzar la fermentació alcohòlica, el vi reposa durant 4 mesos sobre mares fines en dipòsits d’acer inoxidable. El resultat és un vi elegant d’aromes florals i de fruita verda en nas, i més cítriques en boca, que presenta una acidesa prominent i una evolució molt dinàmica a la copa“.

CB-19 forma part d’una exclusiva gamma de vins artesanals, de producció molt limitada i generalment d’una sola anyada, que volen mostrar la singularitat i personalitat de cadascuna de les varietats. És un projecte molt personal de Mireia Torres, directora de Jean Leon, i l’enòloga Roser Catasús. Es va estrenar l’any 2015 amb un xarel·lo, que també es va elaborar l’any següent. Després del X-15 i X-16, va arribar el torn dels negres amb el cabernet franc CF-15 i el sumoll SM-16.

L’any passat Jean Leon va presentar un vi de malvasia de Sitges, MS-18. CB-19 és l’última incorporació a aquesta original i efímera col·lecció.