Benvingut sigui el dia que Aingueru Rodríguez va decidir plegar de la seva professió com a tècnic industrial i fer un pas endavant en el món de la cuina. Aquest donostiarra «de los pies a la cabeza» va obrir ara fa un lustre l’asador-sidreria Amonaren Etxea, un establiment que amb el seu nom «vol homenatjar la tradició gastronòmica de les àvies i mares basques».

Situat al número 1 del carrer Noguer de Botarell (Baix Camp/Tarragona), el restaurant -que disposa de terrassa exterior- deixa clara les seves intencions només creuar per la porta. Una vitrina frigorífica expositora de carn de bou madurat, de Black Angus o de rubia gallega premium us donarà la benvinguda per deixar clar de bones a primeres la qualitat de la matèria prima amb la que s’hi treballa. Un cop fet el primer pas dins de l’establiment, més de 150 referències de vi de qualitat de tota Espanya captaran l’atenció de les vostres pupiles.

Ampolles de la DO Empordà, Montsant, Conca de Barberà, Priorat, Rioja o Ribera del Duero hi podreu trobar en una prestatgeria-vinateria on val i molt la pena invertir una estona de temps en xafardejar-la ja que, com indica un cartell que presideix el menjador «aqui no hi ha wifi, però si que hi ha vi, que millora la comunicació» (somriu Aingueru).

La decoració rústica en el seu menjador interior -amb capacitat per 50 comensals- les columnes de maó i pedra seca, els cabirons de fusta o una Ikurriña presidint un dels menjadors privats et traslladaran per moments, de Botarell a un Caserio clàssic de Donosti, en un obrir i tancar d’ulls. Això si, quan els obriu, txistorra de Zubiri a la sidra, els clàssics espàrrecs de Navarra o foi-gras sobre fundue de Idiazabal us delectaran el paladar. Al Amonaren Etxea, el seu propietari posa les cartes (que no el Joc) damunt la taula pel que fa a la seva filosofia «ens caracteritzem per ser un restaurant familiar que representa la cuina euskaldun a la Costa Daurada, en un entorn meravellós, on el xef interactua amb els comensals, i on estem especialitzats en peix de llotja i carns de primera».

La cuina ha de tenir ànima

Els amants de la mar esteu d’enhorabona al Amonaren Etxea, ja no cal escapar-se un cap de setmana al País Basc per assaborir un llobarro a la Bilbaïna, un tàrtar de bonito del Norte amb goloso de Malvasía de Sitges o unes kokotxes de lluç. A Botarell et sentiràs com si estiguéssis al bell mig de Sant Sebastià. Observar detingudament com l’Aingueru prepara i cuina el peix és tot un ritual, que no amaga pas, ja que la porta de la cuina sempre està oberta per qui vulgui entrar -amb permís del xef- a veure com es prepara el plat.

Ara bé, per show visual i culinari, la carn «la cuina ha de tenir ànima, no em plantejo cuinar per omplir panxes i prou. No!» exclama l’Aingueru «la cuina ha de transmetre i per això jo he de conèixer bé el producte, saber d’on ve la carn, com s’ha criat la vedella i tot una sèrie de detalls que influeixen i molt en el resultat final que es trobarà el comensal» exposa el xef alhora que puntualitza «qui vingui a la nostra casa pot gaudir d’un menú degustació Donosti per 25 euros, d’un menú Sidreria per 35 euros i dels plats a la carta. Que disfrutin és la nostra intenció principal».

Aingueru, conjuntament amb la seva dona Manuela, són els màxims responsables del establiment. Ella s’encarrega de fer uns exquisits postres casolans en format degustació i que no us podeu perdre al ser marca de la casa. Tots dos entenen la restauració com «som un restaurant a taula tranquila, sense presses, slow food. Fins i tot tenim exposicions d’art pictòric i escultural pel restaurant. Qui ve a casa nostra és per gaudir». La resta de l’equip el formen Isa a cuina i la Maria i el José a sala, que amb la professionalitat que els caracteritza, us atendran a les mil meravelles del primer minut al últim de la vostra estada. Tot sota un extricte i segur pla de protecció sanitari i amb les mesures higièniques pertinents.

Novetats a la carta tardor-hivern i botiga online

Entre les principals novetats existents en aquesta nova temporada al restaurant Amonaren Etxea està la posada en marxa de la botiga on-line i nous plats a la carta de tardor-hivern. La botiga on-line es troba a la pàgina web www.amonarenetxea.com i s’hi poden adquirir tota mena de productes, vins, licors, o plats de la gastronomia basca de l’establiment.

Pel que fa a la carta de tardor-hivern, la reducció cremosa d’oli Picual amb kokotxas de bacallà Skrei, el taco de filet de ‘vaca vieja y gorda’ a l’estil Aitona Amonaren o el vellut cremós de salsa Vermouth amb pernil rostit al natural són algunes de les novetats presentades per Amonaren Etxea.

Sergi Montalà del Celler Estones Vins i el restaurador Aingueru Rodríguez/Josep Maria Laffitte.

Maridatge amb el Celler Estones Vins

Amb el maridatge del Celler Estones Vins -que està acabant les obres del seu celler a Els Guiamets (El Priorat)- i les explicacions del seu representant, Sergi Montalà, els assistents a la presentació de les novetats de temporada van poder gaudir del Petites Estones Blanc 2019, un vi blanc jove, de garnatxa blanca, molt versàtil; l’Estones Pedro Ximenez 2017, un vi blanc amb molt de cos, òptim i amb molt de recorregut, mentre que el darrer vi va ser Estones GS 2015, 70% Garnatxa i 30% carinyena, un vi poc característic del Montsant. El Guspira Brut Nature Reserva 2016, cava creat conjuntament pel Celler Estones Vins i el grup de rock barceloní Mishima, i fet a les caves Oriol Rosell de Vilafranca també va obsequiar els brindis de l’àpat. La vetllada la va tancar el whisky Glengoyne 10 years, presentat per en Xavi Molist, de la distribuidora reusenca L’Orangette. Excel·lent.

 

Amonaren Etxea
C/ Noguer 1
43772 Botarell (Tarragona)
Tlf. 977.82.64.12

Móvil: 722.30.95.01
E-mail: info@amonarenetxea.com

 

Helder Moya és periodista i apassionat del món de  la gastronomia