Tot i  que la situació provocada per la pandèmia ha impossibilitat la celebració de l’arribada del Vi Novell a Barcelona amb l’habitual festa al Palau Robert, el valor gastronòmic que té aquest vi té l’atractiu de ser un producte per acompanyar els nostres àpats (de moment a casa) almenys fins que arribin els primers vins joves, allà pels volts del mes de març de l’any vinent.

Enguany, a més, amb un nou celler que se suma a aquesta iniciativa que busca reivindicar una tradició tan mediterrània com és la de tastar el primer vi de l’any. Aquest celler és Sanstravé, emparat sota la Denominació d’Origen Conca de Barberà, que se suma així als 9 cellers que ja hi participaven d’aquest projecte: Celler Carles Andreu, Celler Cooperatiu de l’Espolla, Cooperativa La Granada, Covides, Maset, Celler Masroig, Sant Josep Vins, Vinícola de Sarral i Vins Petxina.

El vi que s’enceta per Sant Martí

La iniciativa del Vi Novell “neix de la proposta que un grup de cellers sensibles a la tradició del Vi Novell van fer a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per promocionar els vins amb Denominació d’Origen que s’elaboren i comercialitzen arreu del territori fent ús del terme tradicional novell“.

Els principals factors que caracteritzen el vi novell són la temporalitat i la producció limitada. El Vi Novell s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que el vi novell és un vi més que jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda al gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada, a més de ser el maridatge perfecte per a tots aquells productes derivats del porc.

A continuació podeu consultar el llistat de Vins Novells 2020:

  • Celler Carles Andreu (Pira, Conca de Barberà)

Carles Andreu Trepat Novell 2020 Negre – DO Conca de Barberà

  • Celler Cooperatiu Espolla (Espolla, Alt Empordà)

Vi Novell 2020 Negre – DO Empordà

  • Celler Cooperatiu La Granada (La Granada, Alt Penedès)

Vi Novell 2020 Blanc – DO Penedès

Vi Novell 2020 Rosat – DO Penedès

  • Celler Masroig (El Masroig, Priorat)

Vi Novell 2020 Negre – DO Montsant

  • Covides (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)

Vi Novell Xarel·lo 2020 Blanc – DO Penedès

  • Maset (La Granada, Alt Penedès)

Donzell 2020 Blanc – DO Penedès

  • Portell Vins i Caves (Sarral, Conca de Barberà)

Portell Blanc de Blancs Novell 2020 – DO Conca de Barberà

Portell Rosat Trepat Novell 2020 – DO Conca de Barberà

  • Sanstravé (Solivella, Conca de Barberà)

Jove i Roig 2020 Negre – DO Conca de Barberà

  • Sant Josep Vins (Bot, Terra Alta)

Novell de Bot Garnatxa 2020 Negre – DO Terra Alta

  • Vins Petxina (Sarral, Conca de Barberà)

Garrí Novell 2019 Negre – DO Conca de Barberà

Garrí Novell Salvatge 2020 Negre – DO Conca de Barberà