El negre més personal de Tomàs Cusiné procedeix de les vinyes més velles de la finca del Vilosell, un petit poble situat en els contraforts de les muntanyes de Prades

La seva elaboració és artesanal i es fonamenta en la selecció del raïm gra a gra, “per a aconseguir un fruit perfecte que doni lloc a un vi rodó i sense arestes. Geol (DO Costers del Segre) és el vi més personal de Tomàs Cusiné, un negre amb caràcter i una marcada força tel·lúrica procedent de les vinyes velles de les quals s’elabora“, expliquen fonts del citat celler.

Gran part de la personalitat de Geol -expliquen- prové del paisatge on es troba la finca de la qual procedeix, una vinya on el sòl es va formar al Paleogen, és a dir, fa més de 43 milions d’anys. De fet, aquest territori es compon de graves i substrats de terra i roca, a més d’argila i llims amb arestes i calcàries intercalades que procedeixen dels contraforts de les muntanyes Prades, unes formacions responsables també de l’altitud de la vinya, 712 metres sobre el nivell de la mar.

Carinyena, cabernet sauvignon i merlot

Les vinyes d’aquest indret,  es conreen “segons els dictats de la agricultura ecològica, utilitzant adobs orgànics elaborats al celler i sota un estricte control de l’origen de la matéria orgànica i las temperatures de cocció. En tota la finca es preserven la biodiversitat i la coberta vegetal natural del sòl”. Els raïms de carinyena, cabernet sauvignon i merlot que componen cada anyada de Geol “es trien gra a gra en una doble taula de selecció“. El most fermenta en dipòsits de 5000 litres amb mares autòctones, fruit d’un treball d’identificació de la vinya. La seva criança es duu a terme en barriques de roure francès de 600 litres.

Geol 2017 té un bonic color vermell intens. En nas desprèn aromes de suau fusta de cedre i d’eucaliptus, notes de xocolata i regalèssia i tocs balsàmics i de pastisseria. En la boca és sedós, ampli, amb tanins rodons, potents i profunds“. El seu PVP serà de 19,75 euros.

El projecte més personal de Tomàs Cusiné

L’experiència acumulada en els cellers familiars Castell del Remei i Cérvoles Celler va impulsar Tomàs Cusiné a iniciar la seva primera aventura com a cellerer independent, establint-se a la comarca de Les Garrigues, la zona vinícola amb major altitud de la meitat sud de Catalunya. El seu objectiu “no era un altre que elaborar vins amb caràcter que reflectissin l’expressió del territori, implementant la seva pròpia filosofia vinícola i aprofitant el seu coneixement de la DO Costers del Segre“.