La IV Cimera del Cava ha analitzat la situació del sector i la repercussió de les diverses mesures que les administracions han posat en marxa per cobrir l’afectació del míldiu, d’una banda, i les conseqüències de la pandèmia, de l’altra. El Departament d’Agricultura avança que s’estan preparant noves ajudes per al món del vi i destaca l’esforç que el sector ha realitzar aquests mesos

“El Departament d’Agricultura ha complert amb tot allò que vam anunciar el mes de juny: un pla de xoc sense precedents, pactat amb el sector, per reactivar el món del vi, compensar els efectes econòmics de la Covid-19 i afrontar la crisi d’excedents de vi”. Així ho ha manifestat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el marc la Quarta Cimera del Cava, que ha reunit telemàticament representants del sector, convocats pel Departament d’Agricultura i l’Incavi, amb l’objectiu d’analitzar les mesures adoptades enguany i els seus resultats, així com possibles propostes per fer front a la campanya del 2021.

En relació aquestes mesures, la consellera Jordà ha destacat que fins ara s’han fet efectius els ajuts del pla de xoc per compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la COVID19. Aquests ajuts han estat complementaris a les mesures extraordinàries convocades pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), en què el Departament d’Agricultura va influir fortament perquè fossin útils al sector vitivinícola català i especialment al cava.

Disposar d’assegurances pel risc del míldiu

A més, també s’ha posat de relleu el pressupost extraordinari destinat a ajudar als viticultors afectats pel míldiu, amb un import sense precedents. Paral·lelament, el Departament està en converses amb el Ministeri i les companyies d’assegurances perquè el risc del míldiu estigui cobert per  l’assegurança agrària en el futur. En el terreny de la promoció, també s’han destinat recursos considerables a les campanyes de foment dels vins i caves de Catalunya.

Pel que fa a les propostes per fer front a la nova campanya, la consellera d’Agricultura ha manifestat la voluntat de continuar treballant per aconseguir el millor equilibri oferta-demanda possible i l’impacte corresponent sobre els preus del raïm, del vi base cava i del producte final.

En aquest sentit, Teresa Jordà ha destacat que “com a Administració, no estem autoritzats a marcar cap tipus de preu, però sí que hem d’explorar, per responsabilitat social, totes les vies que calgui, com ja hem fet i continuarem fent, perquè volem que es guanyi la vida tota la cadena que viu del cava”.

En estudi noves ajudes al sector

D’altra banda, Jordà ha aprofitat per posar de relleu “l’esforç de tot el sector, el treball amb consens i el compromís de totes les parts implicades en pro del Cava català. Aquest és el camí que hem de seguir. El camí de les responsabilitats compartides”.

També en relació a la propera campanya, la consellera ha assegurat que el Departament d’Agricultura continuarà treballant mesures d’ajut de les diferents administracions que permetin fer front a les repercussions de la COVID19 i a les necessitats del sector del cava i seguirà donant suport als productes de qualitat diferenciada com a eina de valorització, ordenació i aprofitament dels recursos del país.

Finalment, la consellera s’ha mostrat convençuda que “és moment de reconèixer i reivindicar allò que fem. És moment de fer pedagogia, d’explicar-nos més i millor. És una oportunitat perquè la ciutadania d’aquest país ens conegui i faci confiança als nostres productors, als nostres vins i caves, únics i irrepetibles. I és sobretot el moment de fomentar el consum dels vins i caves catalans a casa nostra, i de la seva internacionalització. Això és ara més important que mai”.