Es posa en marxa un nou projecte d’innovació per estudiar com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi. En aquesta iniciativa hi participen els cellers Vinyes Domènech, Peralada, Huguet de Can Feixes, La Fou Celler SL i Celler Lagravera. L’INCAVI actuarà en aquest projecte com a partner tecnològic i l’INNOVI en farà la coordinació administrativa

La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre ells la varietat de raïm, el terreny, el microclima i l’entorn de la vinya. La varietat pot estar cultivada per altres productors però el conjunt: microclima, terreny i l’entorn formen unes condicions quasi úniques per cada parcel·la.

Tot i això, la influència de l’entorn sobre les característiques del vi encara és poc coneguda. “En molts vins es reconeix alguna nota que s’associa a notes florals, de bosc o plantes aromàtiques però fins ara poques relacions s’han establert que relacionin les aromes de l’entorn amb les aromes del vi però com a mínim en dos casos s’ha pogut demostrar amb estudis: el cas de vinyes prop dels eucaliptus que augmenta l’eucaliptol als vins i en el cas dels fums d’incendis, que poden augmentar el fenols com guaiacol i cresol en el raïm i el vi“, expliquen fonts de l’estudi.

Perfils aromàtics i anàlisis sensorials

Com a conseqüència d’aques fet, “es considera interessant estudiar els components dels elements del paisatge al voltant de les vinyes, els seus components aromàtics i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn” afegeixen. Els objectius que persegueix el projecte són identificar els principals elements del paisatge botànic a l’entorn de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi; obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes; identificar per anàlisi sensorial i instrumental aromes dels vins de les parcel·les estudiades i millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.

En aquest projecte de recerca hi participen els cellers Vinyes Domenech, Cavas del Castillo de Perelada, Huguet de Can Feixes, La Fou Celler SL i Celler Lagravera SLU; com a partner teconlògic i de recerca en forma part del Grup Operatiu l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i serà coordinat administrativament per INNOVI.

Aquesta iniciativa, que ha començat aquest mes de desembre, finalitzarà el setembre de 2022, amb la voluntat de que representi un primer pas per conèixer amb major profunditat la interacció entre el medi ambient natural i la producció de raïm de qualitat. Aquest és un projecte cofinançat entre el Departament d’Agricultura i el Fons Feder en el marc  del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.