Vinyaters lliures

“Nosaltres també treballem pel territori i ens sentim absolutament discriminats. Després de l’acollida del nostre manifest Vinyaters lliures!, volem establir contactes amb d’altres associacions i entitats pageses, acabar de definir una mínima organització interna i demanar al Departament de d’Agricultura  que se’ns respecti i no se’ns castigui per voler tirar endavant els nostres projectes fora del món de les denominacions d’origen”. Són paraules de Josep Dasca, copropietari -juntament amb Alba Vives- del celler vallenc Dasca Vives, a Vinassos. Una sanció de 2000 euros imposada pel Departament d’Agricultura -arran d’una denúncia formulada per la DO Tarragona- perquè va utilitzar el topònim Valls a les etiquetes dels seus vins, ha trasbalsat el món del vi i ha provocat que més d’un centenar de cellers hagin signat -en poc més d’una setmana- un manifest reivindicatiu i contrari a aquesta penalització administrativa.

Dasca explica que un cop rebuda la notificació de la citada sanció “vam posar el tema en mans d’un advocat i ja hem presentat les corresponents al·legacions perquè estem convençuts que no hi ha cap base legal que la justifiqui”. Segons el seu advocat, en Joaquim Griells, de l’assessoria vinícola Grau i Griells i expert en aquesta temàtica, “el gruix de cellers no emparats en una DO, estan subjectes a la legislació europea i en cap cas a l’espanyola, un fet que els dona dret a posar el nom del municipi on hi estan ubicats“.

Què hi diu la Unió Europea?

Segons Dasca, l’informe del citat advocat conclou que “la competència de la Unió Europea en matèria d’etiquetatge dels vins és total i un estat membre no és competent per fer obligatòria la substitució del nom del municipi de la zona DO per un codi, excepte si existís una cessió de competències en la citada normativa“. Segons Griells, “la UE pot cedir la seva competència legislativa als estats membres per als vins amb DO a l’hora d’indicar mencions complementàries i l’estat ha desenvolupat aquesta cessió en casos concrets. Però per als vins sense denominació d’origen només es pot aplicar la normativa comunitària directament i sense interpretacions. És a dir, no hi ha cap excepció legislativa“. La mateixa situació seria aplicable al celler Ficaria, de la Figuera. La utilització d’aquest topònim a les seves etiquetes, han estat denunciada en aquest cas per la DO Montsant.

Tot i amb això, “la nostra sanció -comenta Josep Dasca- ha estat un punt d’inflexió determinant que ha fet esclatar el gran descontentament que molts cellers tenim envers aquesta situació. La mala maror és latent des de fa temps. Ens sentim absolutament discriminats. Per exemple, durant aquests mesos s’han convocat ajuts als cellers pel tema de la covid 19, doncs hi ha alguna línia a la que no hi ens hem pogut acollir i només s’hi van poder apuntar aquells que estan inscrits en una denominació d’origen. És que nosaltres no cumplim amb les nostres obligacions? Que no paguem impostos? És com si no existíssim“, es lamenta.

La publicació d’aquesta imatge a les xarxes ha estat l’origen d’aquest moviment reivindicatiu.

“Nosaltres també treballem pel territori”

Sovint se’ns pregunta perquè no entrem en una DO, perquè no hi lluitem des de dins“, manifesta el vinyater vallenc. “Però és que nosaltres si bé no hi tenim res en contra de les DO, no ens hi sentim gens representats. La majoria fem agricultura ecològica, biodinàmica, treballem vinyes velles recuperant antics conreus, amb uns rendiments per hectàrea molt baixos. Estem en un procés de recuperar varietats antigues… i això no és treballar per un territori?“. “I un incís molt importat en aquest punt concret -continua- “molts d’aquests cellers que han signat el manifest Vinyaters lliures! i que han impulsat aquest moviment, estem venent internacionalment els nostres vins, estem donant a conèixer varietats recuperades… i tot això sense cap mena d’ajuda per exportar o per divulgar la nostra feina. Totes les ajudes són exclusivament per a cellers amb DO, no ens arriba cap ajut de l’administració. Insisteixo, en sentim del tot discriminats. I a sobre, ens sancionen d’aquesta manera“.

Dasca no amaga que al llarg d’aquests darrers dies, el moviment de cellers que els han mostrat el seu suport “ens ha desbordat, si a Catalunya tenim prop de 700 cellers i en tenim més de 100 que ens donen suport, és que aquesta temàtica preocupa i neguiteja a moltes companyes i a molts companys“. Aquests dies -tot i els Nadal- els grup està mirant d’organitzar-se per grups territorials. Un cop definit aquest punts “volem compartir la situació amb altres associacions pageses com ara Unió de Pagesos i la JARC (Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya). A partir d’aquí caldrà fer un pas endavant i presentar la nostra reivindicació davant el Departament d’Agricultura“.

La postura de l’Administració

De moment pel que fa a la resposta que aquest moviment ha rebut de l’administració -centrada hores d’ara en el fet de la sanció per utilitzar els topònims en una etiqueta sent un celler fora de DO- la posició és clara. Segons Salvador Puig, president de l’INCAVI, en sengles declaracions a Vadevi i a Vilaweb: “És important evitar la confusió al consumidor. El sistema per demostrar i comprovar que un raïm ve d’una zona determinada és a través de les certificacions de les denominacions d’origen“.

En aquest sentit, Puig s’acull a la nova LLei 2/2020 de vitivinicultura, que el Parlament de Catalunya va aprovar el 5 de març passat i explica que si un celler que pertany a una DO vol fer un vi fora de les directrius d’aquesta, el pot fer perquè no cal que tots els seus vins estiguin certificats per aquest organisme, però, cal un marc legal que delimiti la DO en tots els sentits que expliquin clarament: territori, varietats i manera de fer els vins.

A continuació podeu consultar més informació relativa al conflicte que s’ha destapat aquests dies, així com alguna de les respostes oficials procedents de les DO’s.

ANNEX 1:

Manifest Vinyaters lliures!

“Les vinyateres i vinyaters independents de Catalunya volem fer públic i manifestar el rebuig a les pressions i denúncies que s’estan rebent per part d’algunes denominacions d’origen del vi, perquè, basant-se en una normativa que considerem injusta i arcaica, ens posen traves, pressions i impediments per etiquetar correctament els nostres vins. Traves per anomenar el nostre municipi, topònim, direcció on elaborem el vi o tenim la finca. Tenim el dret i ens sentim amb l’obligació i responsabilitat de poder informar els nostres consumidors amb la mateixa igualtat de condicions que té qualsevol altre productor alimentari, tenint en compte que el consumidor té el dret a ser-ne informat correctament.”

Llista (fins 24 de desembre) de tots els cellers adscrits al manifest

Dasca Vives (Valls), Clos Lentiscus (Sant Pere de Ribes), Enlaire Vins (Subirats),
Finca Parera (Sant Llorenç d’Hortons), Tarannà poètic (Barberà de la Conca),
Clot de les Soleres (Piera), Carlania Celler (Barberà de la Conca), Clos Costela
(Mediona), Ficaria Vins (La Figuera), Cal Xurriu (Sant Sadurní d’Anoia), Jordi
Raventós, Clos dels Guarans (Santa Margarida del Penedès), Coastal wines
(Gratallops), Enovitis smart wines (Gratallops), HeriCamps (La Figuera), Succés Vinícola (DO Conca de Barberà), Vidavins (Figuerola d’Orcau), Los Comuns (El Molar), Pinyolet Vinyaters (Rasquera), Celler Ca Forcaime (El Pinell de Brai), Els
Vinyerons (Torrelles de Foix, DO Penedès), Amós Bañeres (Torrelles de Foix, DO Penedès), Casa Pardet (Verdú), Frisach (Corbera d’Ebre), Ànima d’Alella (Alella), Lavinaventura Wines (Torrelles de Foix), La Furtiva vitivinícola (Vilalba dels Arcs), Álvaro González Marcos (Sant Llorenç d’Hortons), Cal Teixidor (Vilafranca del Penedès), Vinya Ferrer (Bot), Nini (Rasquera), Vinyes Singulars (Pacs de Penedès), Costador/Joan Franquet, Vins de Foresta (L’Arboçar), Mas de la Caçadora (Els Guiamets), Celler 9+ (La Nou de Gaià), Celler La Gutina (St. Climent Sescebes), Rim (Rabós d’Empordà), Larural (Santes Creus), Celler Les Foes (Les Coves de Vinromà), Comalats (DO. Costers del Segre), Talcomraja (Arenys de Munt), Sicus (Massís de Bonastre), Jordi Solà Contel (Mirambel, Teruel), Vega Aixalà (Conca de Barberà), Venus la Universal (DO Montsant), Mas Martinet Viticultors (DOQ Priorat), Jordi Llorens (Blancafort), Porcellànic (Vilobídel Penedès), Mulet Viticultors (Vilafranca del Penedès), Rabassaires (Vallès), Celler Bàrbara Forès (DO Terra Alta), Enric Soler (Sabanell), Ramon Jané viticultor (Avinyonet del Penedès), Còsmic Vinyaters (Agullana), Esteve Gibert Viticultors (Subirats), Joan Rubió (Sta. Margarida i els Monjos), Núria Renom (Penedès), Cati Ribot (Galmés i Ribot, Mallorca), Celler Can Morral del Molí (Ullastrell), Oriol Artigas Viticultors (Vilassar de Dalt), Pep Pou (Cardedeu), Celler de dalt (Montblanc), Tuets (El Pont d’Armentera), Mas Molla (Calonge), Masia de la Roqua (Olivella), Solà Clàssic (DOQ Priorat), Tanca els Ulls (Nulles), Celler Bonans (Piera-DO Penedès), Toni Osorio (Cabrera d’Anoia), Acústic Celler (DO Montsant), Ritme Celler (DOQ Priorat), Autòcton Celler (La Bisbal del Penedès), Bodega Clandestina (Sant Martí Sarroca), Clos Dominic (DOQ Priorat), Un sol cel vins (Albinyana), Celler Matallonga (DO Costers del Segre) i Celler Sanromà (Vila Rodona, DO Tarragona).

ANNEX 2:

A data d’avui, de manera oficial, només la DO Montsant ha fet pública la postura del seu Consell Regulador sobre aquesta problemàtica .

RESPOSTA DEL CONSELL REGULADOR DE LA DO MONTSANT

Davant les notícies publicades al llarg dels últims dies en referència a l’ús de topònims per part de cellers no emparats sota una denominació d’origen, i concretament després de la publicació que fa referència directa a la Denominació d’Origen Montsant, des del Consell Regulador de la DO es vol reafirmar que:

  1. Tant la llei catalana de vitivinicultura aprovada aquest 2020, en el seu article 21, com el Reglament de la DO Montsant, protegeixen l’ús dels termes municipals que es troben dins dels límits geogràfics de la DO Montsant. Aquests s’especifiquen en el Plec de Condicions de la DO Montsant i són: Cabacés, Capçanes, Cornudella de Montsant, Darmós, Els Guiamets, El Masroig, El Molar, Falset, La Bisbal de Falset, La Figuera, La Serra d’Almos, La Torres de Fontaubella, Marcà, Margalef, Pradell de la Teixeta i Ulldemolins. Per tant, l’ús d’aquests termes municipals queda restringit als cellers inscrits a la DO.
  2. El Consell Regulador de la DO Montsant, assessorat per INCAVI, va tramitar l’any 2019 les corresponents denúncies al Departament d’Agricultura en referència a les males praxis portades a terme per alguns cellers a l’hora d’indicar la procedència geogràfica dels seus vins sense estar aquests emparats sota la DO. L’administració, malgrat iniciar expedients sancionadors, no els ha resolt dins del termini establert i han acabat caducant, en una mostra de falta de diligència inadmissible.
  3. El Consell Regulador de la DO Montsant continuarà vetllant pel compliment del seu reglament així com de la llei vinícola vigent, per continuar donant garanties al consumidor, no només de qualitat i rigor, sinó també d’origen. La transparència en la traçabilitat del producte és una màxima per a la DO perquè és l’única manera de posar en valor el producte i, per consegüent, a cellers, viticultors i viticultores i, en definitiva, el territori.