La teulada de la nau ubicada darrere l’edifici de la Final on el Celler Vall Llach elaborava els seus vins, així com un annex on tenia situada la màquina embotelladora i una part molt important del seu magatzem, no ha pogut resistir el pes de la neu i s’ha ensorrat a primera hora d’aquest matí. Es tracta d’una construcció que per la seva part lateral dona als carrers Vidal i Barraquer i Rossend Giol i en el que actualment les tines guardaven el vi de l’anyada de 2020. Afortunadament, l’edifici històric de la Final no ha patit -en principi- cap desperfecte.

Avui hem perdut un tros de la nostra història -es pot llegit al compte de twitter de Vall Llach-. Aquesta nit, a causa de la neu, s’ha ensorrat la part  del celler on vinifiquem, embotellem, etiquetem i emmagatzemem l’estoc de vi, a la plaça del poble, conegut com la Final. Al mateix espai havíem recuperat uns cubs on teníem bótes amb tot el vi de 2019 i no sabem en quin estat estan. Venim d’un 2020 molt difícil i havíem acumulat més estoc del normal, les pèrdues seran significatives. La maquinària, les tines, el vi de 2018, 2019 i 2020. Avui se’ns ha trencat el cor en mil trossets, i només esperem poder reconstruir-lo de nou, a poc a poc, peça a peça”.

Segons explica Roger Simó, director del celler -propietat de Lluís Llach i Albert Costa- molt afectat per la situació, “haurem de veure com ha quedat també la part de la resta d’anyades que teníem guardades a la cambra frigorífica”. Els bombers estan inspeccionant la zona en aquests moments. Malgrat les quantioses pèrdues materials, no s’ha produït cap dany personal donada l’hora en que s’ha produït l’ensorrament. Els responsables del celler confien que una part molt important d’ampolles guardades en un soterrani de l’edifici habilitat pocs mesos enrere, no s’hagi vist afectada per aquesta desgràcia.

La nau ensorrada, per la part del carrer Rossend Giol/ Foto: Vinassos.