Vinux, és la primera app que permet aprendre sobre el món del vi a través d’un novedós sistema de mini-jocs interactius. Es tracta d’una eina adreçada en gran part als joves, amb l’objectiu de d’aconseguir “una comunicació més directa, transparent i moderna

La idea neix d’un grup de joves del Priorat – els cosins Pau Castellví i Carles Giménez de Porrera, la dissenyadora Maria Piñol de Capçanes i, un equip al que recentment es va incorporar  el desenvolupador valencià Andrés Navarro –  “amb la voluntat de comunicar la cultura del vi de manera moderna i desmitificada per tal de fer-la més accessible per a tothom“, explica Pau Castellví.
Un projecte que va arrencar farà gairebé dos anys a partir de ser anomenat Idea Guanyadora dels Premis Emprèn que convoca la Diputació de Tarragona. Vinux -que actualment està disponible en català i castellà- ha optat per aquesta manera de comunicar el vi  d’una altra manera, “ja que les decreixents dades nacionals de consum per càpita, especialment entre els més joves, demostren que el producte i la comunicació vinícola encara no d’arribar satisfactòriament a una part important de la societat. És a dir, Vinux neix amb la intenció de fer la cultura del vi més accessible per a tothom, oferint una alternativa moderna i novedosa per donar a conèixer el món dels vins“, explica Castellví.
La proposta del projecte, va ser premiada per la Diputació de Tarragona.
Per tal d’aconseguir-ho, l’equip de Vinux ha creat una app que permet aprendre de diferents temàtiques vinícoles (per exemple com tastar un vi, fer maridatges, conèixer les varietats de raïm, explicar les principals zones vinícoles, etc) “amb tota facilitat: des de casa, sense cap cost, amb un disseny modern i a través de jocs divertits, i per a tots els nivells“. En aquest procés, a l’anar superant els nivells (que van augmentant de dificultat a mesura que s’avança en el joc), els usuaris guanyen punts que els permeten escalar en un rànquing o classificació que atorga recompenses i premis vinícoles als primers classificats.
Un altre factor important de l’aprenentatge vinícola que ofereix Vinux són les experiències, “ja que ningú aprèn de vins si només fa cas a la teoria i, en aquest sentit, per tal que els usuaris puguin posar en pràctica el que han après jugant des de casa, Vinux ofereix una selecció personalitzada d’experiències sobre el territori (visites, cates, entre d’altres)“, diu Castellví. De moment, Vinux compta amb la col·laboració de la D.O.Q. Priorat com a primera zona vinícola inclosa en el joc, amb la intenció d’anar incorporant poc a poc d’altres zones vitivinícoles del territori.