El celler Jean Leon col·labora amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) per determinar quin pot ser el potencial del sòl de la vinya per absorbir el CO2 atmosfèric i contribuir a frenar l’emergència climàtica. L’estudi de segrest de carboni -de tres anys de durada- es realitza en una vinya ecològica (al terme municipal de Torrelavit, al Penedès) i té com a objectiu establir quin tipus de cultiu de cobertura permet retenir una quantitat més gran de carboni al sòl

El projecte s’ha iniciat aquest hivern amb la sembra de quatre espècies diferents de plantes pertanyents a les famílies de les gramínies i les lleguminoses, entre les fileres i al voltant dels ceps en una superfície de mitja hectàrea. El CREAF s’encarrega de realitzar el mostreig i les analítiques necessàries per determinar la concentració de carboni del sòl abans i després de la sembra anual dels cultius de cobertura, mentre que Jean Leon realitza les tasques agrícoles de la sembra i gestió de la vinya.

Segons Jordi Sardans, investigador del CREAF i coordinador de l’estudi “Utilitzar el sòl de les vinyes com a eina per acumular CO2 és una gran oportunitat per reduir la concentració de CO2 de l’atmosfera. A més, aquesta solució no es limita només al cultiu de la vinya, sinó que és aplicable a qualsevol tipus de cultiu i també resulta en un increment de la qualitat del sòl“.

Una de les vinyes ecològiques de Jean Leon, al terme municipal de Torrelavit, al Penedès.

Per la seva part, Mireia Torres, directora de Jean Leon, explica que “Més enllà de la viticultura ecològica que duem a terme a Jean Leon, en tots els cellers de Família Torres treballem per disminuir les emissions de CO2 que generem amb la nostra activitat i també volem contribuir a reduir les concentracions de CO2 antropogènic de manera efectiva, segrestant el carboni i introduint- lo en estructures estables del sòl“.

L’estudi té com a objectiu també establir sinergies amb el projecte europeu Interreg Sudoe Coopereplace en què participen Jean Leon i Família Torres. Juntament amb la Universitat de Lleida, porten a terme assaigs de cultius de cobertura i encoixinats vegetals, així com assaigs d’aplicació de productes alternatius al coure amb l’objectiu global de fomentar la sostenibilitat i la biodiversitat.

Agricultura de carboni, clau per reduir els nivells de CO2 atmosfèric

Diferents estudis demostren que els sòls dels cultius poden ser una eina per acumular CO2 atmosfèric al sòl de forma orgànica i així contribuir a ajudar a frenar l’augment d’aquest gas i, conseqüentment, a mitigar el canvi climàtic. S’estima que el carboni que està actualment acumulat en sòls del planeta equivaldria a tres vegades el carboni que hi ha acumulat a tota la vegetació del planeta i dues vegades el que hi ha a l’atmosfera.

Concretament a la vinya, les principals pràctiques segrestadores de carboni són l’aplicació d’esmenes orgàniques, la utilització de cobertes vegetals (espontànies o sembrades) i la incorporació de les restes de poda d’hivern i de poda en verd.

L’agricultura del carboni, o Carbon Farming en la seva accepció anglòfona, té un paper molt prometedor en la reducció dels nivells de CO2 atmosfèric. Inclou una sèrie de pràctiques agrícoles que han demostrat científicament la seva eficàcia, no només pel que fa a l’augment de segrest de carboni en els sòls i en les estructures perennes dels cultius, sinó també pel que fa a la millora de la biodiversitat, estructura del sòl, capacitat de retenció d’aigua, etc.

Sobre Jean Leon i sobre el Creaf

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundat el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com a Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusivament per delectar a la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer en elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a l’Estat espanyol i en obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca’ al Penedès per a quatre dels seus vins, la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

El CREAF és un centre de recerca amb més de 30 anys que genera coneixements sobre el funcionament dels ecosistemes, els cicles de nutrients o la biodiversitat, entre d’altres, per proposar solucions innovadores que ajudin a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, crear plans d’adaptació i augmentar la capacitat de resiliència dels sistemes naturals. Té un patronat públic conformat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, la Universitat Autònoma de Barcelona, el CSIC i la Universitat de Barcelona. Com a centre CERCA segueix polítiques de recerca responsable que tenen en compte la promoció de l’accés obert a la seva recerca, la igualtat d’oportunitat i el seguiment d’un codi ètic que vetlli per la integritat de la ciència que es produeix.