La Fundació Santuari Gaia, amb seu a Camprodon (Ripollès) i la Fundació el Hogar (comarca d’Osona) dedicades les dues a la cura d’animals de granja, gats i gossos que hagin estat abandonats, són les beneficiàries d’un projecte solidari impulsat pel celler Cal Teixidor ubicat al Barri Cal Salines de Vilafranca del Penedès. Un projecte que es porta a terme gràcies a l’elaboració i venda d’un ancestral que elabora en Pep Casañas, a les vinyes de la seva masia familiar centenària.
Pep Casañas, propietari del celler Cal Teixidor.
La idea va sorgir per Sant Joan de l’any 2019, en un cap de setmana amb amics a la muntanya, que teníem amb nosaltres una gosseta i vam pensar que es podria fer un vi solidari en benefici de les protectores d’animals“, explica Casañas. “A partir d’aquí vaig pensar en quina mena de vi hauríem de fer i vam optar per elaborar un ancestral fàcil, que fos molt bevible“, continua.  “Vam anar a buscar la macabeu de dues vinyes: una amb exposició sud, de l’any 1974 i amb sòls argilo calcaris i una altra, plantada el 1982, amb els ceps en exposició nord, al costat del riu Foix, amb sòls de còdols, argiles i llims aportats pel riu.  La primera ens aportaria fruita i la segona, acidesa”.  La collita la van fer el 31 d’agost de 2019, concreta Casañas. El 27 de novembre passat (dia fruita) vam fer el desgorjat i ara tenim una criança de 14 mesos de la meitat del lot (719 ampolles). El procés d’elaboració s’ha caracteritzat per una mínima intervenció: el most va fermentar de manera espontània amb els seus llevats salvatges, no s’han afegits sulfits i ni s’ha filtrat ni clarificat.
“‘Es un fàcil, agradable, amb molta fruita i molt bona acidesa, ben integrat, amb una bombolla juganera -comenta Casañas-.  Tot i això la macabeu es mostra present, és llarg en boca i és molt maridable,  el vi pot presentar precipitats per ser un vi natural, conclou“. El seu preu és de 12 euros i el podeu adquirir a través del seu web calteixidor.cat.