El celler presenta el seu primer monovarietal, un vi negre de garnatxa plantada en altitud i parcialment fermentada amb rapa. “Un vi intens, profund i saborós, procedent d’una única vinya de muntanya

El celler més antic de Catalunya en l’elaboració de vins de criança llença Castell del Remei Garnatxa, el seu primer vi monovarietal. Un vi que s’allunya de la línia d’assemblatges que tradicionalment caracteritza els vins de Castell del Remei i que cerca aprofundir en els matisos d’aquesta magnífica finca plantada de garnatxa. Castell del Remei Garnatxa procedeix de la finca única Alts del Castell, una extensió de vinya plantada l’any 1998 a 717 metres d’altitud i amb uns rendiments molt baixos (entre 3 i 4.000 kg/ha), situat a la DO Costers del Segre i frontera amb la comarca del Priorat.

La finca posseeix terres d’argila calcaris còdols i en què s’hi treballa sota criteris de l’agricultura ecològica. “El vi se sotmet a dues elaboracions diferents pera la mateixa garnatxa: una d’elles es porta a terme en tines de 4.500 litres, on s’introdueix la meitat del raïm amb raspa i la resta desrapat. L’altra es realitza de forma tradicional en un dipòsit d’acer inoxidable. Ambdós mostos es fermenten per separat amb llevats autòctons seleccionats” expliquen fonts del celler.

Després de la maceració del most, que es va allargar, per a la collita de 2020 un total de set setmanes, un terç del vi va reposar en una tina de roure francès durant 50 dies abans de assemblar-se amb la resta. “El resultat és un negre complex, profund i fresc amb molt de nervi, profunditat i molt intens, un vi que s’allunya de la línia dels assemblatges treballada tradicionalment per Castell del Remei, i que ha portat al seu propietari, Tomàs Cusiné, a ser conegut com un dels millors assembladors del país“. La primera anyada, la de 2020, s’ha elaborat en una edició limitada de 6.000 ampolles que tindrà un preu de mercat de 14 euros.

Castell del Remei, sota la direcció de Tomàs Cusiné

Castell del Remei va iniciar la seva activitat vinícola l’any 1780 a Penelles (Lleida) amb el propòsit d’elaborar vins de criança de qualitat. Les privilegiades condicions agroclimàtiques de la propietat i el disseny de les instal·lacions -sense precedents a la Catalunya de finals del segle XIX- el van distingir com al primer celler català concebut segons el model dels admirats châteaux bordelesos. Sota la direcció de Tomàs Cusiné i emparada a la Denominació d’ Origen Costers del Segre, el celler elaborava fins ara tres vins negres -Gotim Bru, Oda i 1780- i dos blancs -Gotim Blanc i Oda Blanc-. “Encara que Castell del Remei centra la seva activitat en l’elaboració de vi, és molt més que un celler. El complex d’edificis que envolten la finca gaudeixen d’un encant que revela la llarga història de la propietat, que es desenvolupa i creix també com a destinació ecoturística única a la denominació“.