El Consell Executiu d’aquest dimarts 1 de juny ha nomenat Alba Balcells com a directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Balcells substitueix Salvador Puig que ha ocupat aquest càrrec des del gener de l’any 2016

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) que dirigirà Alba Balcells té com a objectiu incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius de cara als mercats interior i exterior, impulsar la recerca, l’experimentació i la transferència de tecnologia, així com difondre el coneixement dels vins catalans, les Denominacions d’Origen, i fomentar la cultura del vi.

Balcells és nascuda a Linyola, el 1986. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració (UPF), màster en Participació i Polítiques Locals (UAB) i amb els certificats ‘Wine & Spirit Education Trust’ (WSET). Com a cap de l’Oficina de Relacions Institucionals i amb el Parlament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha participat en l’elaboració i concreció d’esmenes en les lleis de la Vitivinicultura (2/2020), dels Espais agraris (3/2019) i del Malbaratament alimentari (Llei 3/2020). També ha estat professora de secundària, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Linyola, i portaveu de grup al Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

En els propers dies, es publicarà el Decret d’estructura de primer nivell en què s’adequarà els noms dels càrrecs a la nova realitat del Departament.

Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat

Anna Barnadas és la nova secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Barnadas, nomenada aquest dimarts pel Consell Executiu, serà la secretària responsable de la lluita contra el canvi climàtic i per l’impuls de la transició energètica cap a les renovables. D’ella en dependran les direccions generals de Medi Natural i Polítiques Ambientals, la de Qualitat Ambiental, la d’Energia, a més de l’Institut Català de l’Energia, l’Agència Catalana de l’Aigua, i l’Agència de Residus de Catalunya.

Barnadas és nascuda a Olot, l’any 1969. Llicenciada en Ciències, especialitat Biologia (UAB 1992). Màster en Gestió Ambiental a l’àmbit municipal (UdG 2005). Ha estat professora de secundària i de cicles formatius de grau superior i del Grau de Ciències Ambientals de la UNED. És regidora a l’Ajuntament d’Olot i, fins avui, ha estat diputada de Medi Ambient a la Diputació de Girona.

Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi

La Direcció General d’Anna Sanitjas és la competent en la conservació i gestió del patrimoni forestal, el foment de la bioeconomia, la prevenció d’incendis forestals, l’activitat cinegètica, i la pesca continental.

Sanitjas és nascuda a Vic, el 1978. Enginyera Tècnica Forestal (UdL) i Enginyera de Forests (UdL), màster en Administració i Direcció d’Empreses (UII) i en Prevenció de Riscos Laborals (UCJC), i compta amb un Programa de Desenvolupament sostenible i Agenda 2030 (ESADE).

Ha estat tècnica del Parc Natural del Montseny, i ha treballat en la gestió forestal i prevenció d’incendis a la Diputació de Girona. També ha estat gerent d’una empresa dedicada a l’enginyeria forestal. És degana del Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests de Catalunya des de 2018.