Després de quatre edicions descentralitzades, l’última etapa de les Garnatxes del Món 2021 va tenir lloc el dimarts a Ascoli Piceno. Amb aquest tast finalitzar aquesta marató que va recórrer les vinyes de garnatxes de Cebreros (Espanya), Châteauneuf-du-Pape i Perpinyà (França), i Ascoli Piceno (Itàlia). Els resultats estan en línia a la web grenachesdumonde.com
Entre els premiats, diversos cellers de la DOQ Priorat, DO Terra Alta, DO Montsant, DO Catalunya, DO Empordà, DO Tarragona, DO Penedès i DO Cava
Els 4 tastos organitzats en col·laboració amb la DOP Cebreros a Espanya, la AOP Châteauneuf-du-Pape, la Interprofessional dels Vins del Rosselló i el municipi de Ascoli Piceno a la regió de les Marques a Itàlia, es van desenvolupar amb normalitat. Els experimentats tastadors van poder descobrir la diversitat que ofereix la varietat de raïm i avaluar la qualitat dels vins inscrits al concurs enguany. Totes les professions estaven representades: periodistes, sommeliers, compradors, distribuïdors i enòlegs.
Aquesta descentralització del concurs és una aposta audaç i alhora hàbil per a que, respectant els gestos de distanciament i les recomanacions sanitàries, es reuneixin simbòlicament quatre terrers emblemàtics de la varietat de raïm garnatxa. Els més de 300 vins premiats il·lustren la qualitat dels vins presentats i componen una paleta de territoris que convida a viatjar a aquests terroirs que comparteixen la garnatxa.
Grenaches du Monde és un concurs anual obert a tots els vins de garnatxa majoritària, sense restricció de color, origen o nacionalitat. Aquest esdeveniment itinerant té una clara vocació internacional, i l’ambició de fer descobrir les singularitats i la diversitat inherent a la varietat de raïm.
Amb 192.455 hectàrees de vinyes, la garnatxa ocupa el setè lloc entre les varietats de raïm més plantades del món. Emblemàtica dels països mediterranis, ocupa el tercer lloc a Europa amb 178.628 hectàrees, és a dir, el 93% de la superfície mundial. França, Espanya i Itàlia són els tres principals països productors, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc.
 La primera etapa va tenir lloc a la jove DOP Cebreros, el 10 de maig de 2021, aquesta denominació d’origen es troba al cor de la Península Ibèrica, a un centenar de quilòmetres de Madrid a la província d’Àvila (Castella i Lleó): és un territori format per les muntanyes de la Serra de Gredos i per velles vinyes de Garnatxa Negra i Albillo Real (més informació).
Châteauneuf-du-Pape va ser la següent etapa, el 14 de maig de 2021. Des de 1936, aquesta denominació produeix vins blancs i negres de gran renom. Potència, concentració, però també finor en un entorn privilegiat, on el sol i el vent juguen un paper fonamental per a l’expressió qualitativa de la garnatxa… i els seus companys d’assemblatges (més informació).
A continuació, la competició es va traslladar a Perpinyà el 17 de maig de 2021. Entre mar i muntanya, el Rosselló és un territori amb un paisatge molt variat, amb un clima assolellat i càlid, favorable per al cultiu de la vinya. Autèntic amfiteatre obert a l’est sobre la mar Mediterrània, voreja tres massissos: els Corberes al nord, els Pirineus amb la muntanya Canigó a l’oest i els Alberes al sud. El Rosselló és un territori ric en diversitat, com el reflecteixen les seves 14 AOP i les seves 2 IGP (més informació).
Es va finalitzar la marató l’1 de juny de 2021 en Ascoli Piceno, capital de les Marques italianes. El Piceno és un territori que amaga moltes sorpreses, començant per la seva configuració geogràfica, que es caracteritza per la presència de pujols, zones muntanyenques i una petita plana banyada per la mar Adriàtica. S’acaba de redescobrir una varietat de raïm local pertanyent a la família de les garnatxes que produeix vins extraordinaris (més informació).
Sobre Grenaches du Monde: creat en 2013 pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR) de Perpinyà, el concurs Grenaches du Monde viatja per primera vegada en 2016 amb la seva primera edició traslladada a Aragó (Camp de Borja), després a Sardenya (2017) i a Catalunya (Terra Alta, 2018). El Concurs torna a Perpinyà en 2019, i a l’any següent torna a viatjar a Montpeller en col·laboració amb els Vins de Pays d’Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa.
La pròxima edició del concurs tindrà lloc en la primavera de 2022, a Nova York (els Estats Units) gràcies a la col·laboració entre la Unió Europea, el Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon i l’associació Garnacha Origen: “Després de visitar diverses terres de cultiu de garnatxa, ha arribat el moment de prendre posició al major mercat de consum del món”, conclou Fabrice Rieu, president del Concurs.