Demà dijous, 17 de juny, a Vilafranca del Penedès, tindrà lloc el Primer Simposi de Viticultura Regenerativa que se celebra a l’Estat espanyol, amb el títol ‘Sòls vius contra el canvi climàtic’. Organitzat per Família Torres, el certamen reunirà a vuit experts nacionals i internacionals amb “l’objectiu d’explicar el model regeneratiu de la gestió de la vinya i conscienciar sobre la necessitat d’un canvi de paradigma cap a un enfocament holístic que ajudi a recuperar la vida als sòls i a contenir la crisis climàtica“. El certamen es podrà seguir per streaming a www.viticulturaregenerativa.cat

En aquesta iniciativa, hi participaran algunes de les primeres veus que van emprar el terme d’agricultura regenerativa en l’àmbit mundial com Allan Savory, ecòleg fundador de The Savory Institute i impulsor del maneig holístic, i Darren Doherty, fundador de Regrarians Ltd i de Regrarians Platform, que es coneix com l’escala de permanència. L’explicació teòrica la completarà la investigadora del CREAF Pilar Andrés, experta en ecologia i biodiversitat del sòl.

Les experiències arribaran de la mà dels viticultors James Sweetapple, propietari del celler australià Cargo Road Wines, Francesc Font, soci fundador d’AgroAssessor Consultors Tècnics, i Miquel Torres, cinquena generació de Família Torres, que “ha impulsat un ambiciós pla agrícola per reconvertir més de 500 hectàrees de viticultura ecològica en regenerativa i intensificar així la lluita contra el canvi climàtic que va iniciar el celler familiar el 2008“. Al debat s’incorporaran dos experts més en agricultura regenerativa com són els consultors Josep Ramon Sainz de la Maza i Manel Badia.

El certamen, moderat per la periodista ambiental Cori Calero, es desenvoluparà de les 10 a les 13 hores i comptarà amb l’alcalde de Vilafranca del Penedès Pere Regull i la directora general d’Agricultura i ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes, que s’encarregaran de l’obertura i la cloenda de l’acte respectivament.

El Primer Simposi de Viticultura Regenerativa es podrà seguir en directe per streaming a www.viticulturaregenerativa.cat el 17 de juny, Dia mundial de la lluita contra la desertificació i la sequera, que aquest any se centra en la transformació de les terres degrades en terres sanes. La viticultura regenerativa es planteja com una solució per neutralitzar la degradació dels sòls, en línia amb l’Objectiu 15 ‘Vida dels Ecosistemes Terrestres’ dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.