La desena edició dels Premis CARTAVÍ s’ha presentat aquest matí a la Sala Plana de la Casa Canals de Tarragona, en un acte que ha comptat amb la presència de restauradors i entitats gastronòmiques i cellers de la província de Tarragona. Els restaurants que vulguin optar a un Premi CARTAVÍ poden presentar la seva carta de vi fins al 30 d’0ctubre.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona i president del Patronat Municipal de Turisme, Pau Ricomà, que s’ha mostrat “molt safisfet” pel fet que Tarragona aculli l’esdeveniment i ha expressat la importància que “la restauració incorpori referències de vins catalans a les cartes”. “A Tarragona, concretament, tenim més denominacions d’origen que a qualsevol altra província de l’Estat, amb una varietat i qualitat de vins que s’ha de reivindicar perquè –ha afegit— és un actiu de primer nivell per al turisme i per a l’economia, però també per expressar la cultura dels territoris”.

En el transcurs de l’acte, han intervingut el president de l’Associació Vinícola Catalana (organitzadora dels premis), Valentí Roqueta, el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, Francesc Pintado, el cap de serveis de la Secretaria de l’INCAVI, Xavier Agell, i el cap de redacció de la revista Cuina, Ferran Caldés.

Foto de família dels representants dels diferents agents implicats en aquest projecte.

L’acte ha finalitzat amb un interessant col·loqui sobre com ha de confeccionar-se una bona carta de vins, amb el coordinador a  de l’Associació Catalana de Sommeliers a Tarragona, Joan Carrion, i Fran López, ànima, gerent i cap de cuina del restaurant Villa Retiro (premi CARTAVÍ a la darrera edició), ß. Tots dos han coincidit que una carta de vi és el reflex de la identitat i la riquesa d’un territori i d’un paisatge i que, per tant, ha de d’estar molt ben confeccionada; en aquest sentit, la formació és un dels factors més importants per l’èxit del restaurant. Carrion i López han reclamat també que “tot i el gran esforç que la restauració ha realitzat en aquest camp, caldria anar més enllà i oferir moltes més eines al sector per millor tot aquell valor afegit relacionat amb el servei del vi en determinats establiments“.

Un reconeixement a les cartes de vins dels restaurants

Des de la seva creació, Cartaví ha valorat una mitjana de 400 cartes de vins a cada edició i s’han premiat més de 150 restaurants, dels quals 40 representen la província de Tarragona. Durant aquests anys, s’ha comprovat la curiositat existent per saber més sobre el vi que s’està consumint, per la zona d’origen, pel procés d’elaboració, o per les particularitats, tal i com ha explicat el president de l’AVC, Valentí Roqueta: “L’experiència del CARTAVÍ ens demostra que els restauradors han d’integrar el vi plenament en l’experiència gastronòmica i utilitzar-lo com a impulsor de la seva rendibilitat”.

El restaurador Fran López -dreta- en un moment del col·loqui celebrat durant l’acte.

Per aquest motiu, “és molt important que els professionals de la restauració coneguin el producte i més encara en aquests moments en què el consumidor demana informació més detallada sobre els vins que beu o els productes que consumeix, des de l’origen a la posada a la taula”, asseguren des de la patronal del vi catalana“.

Els Premis CARTAVÍ celebren la desena edició amb la intenció de potenciar el consum i coneixement del vi català entre consumidors, restauradors i sumillers. Els restaurants que vulguin optar a un Premi CARTAVÍ poden presentar la seva carta de vi fins al 30 d’0ctubre.