La Denominació d’Origen Montsant preveu per enguany una verema que s’aproximi als 7,5 milions de quilos de raïm. Això suposaria tornar a situar-se en la mitjana de producció de la DO després de dos anys de baixada a conseqüència d’una gran sequera (2019) i la greu afectació de míldiu de la passada campanya

Enguany, les condicions climàtiques han estat més beneficioses per a la vinya, començant per la important nevada que va caure a principis de gener, que va deixar gruixos de més de 50 centímetres en alguns punts, convertint-se així en una molt bona reserva d’aigua per als ceps“, expliquen fonts del citat organisme. “Malgrat que la primavera -continuen- sí que va ser més seca de l’habitual, aquest estiu ha estat marcat per petits episodis de pluja i sense dies de calor extrema, el què ha ajudat al raïm a madurar lentament i arribar a les portes de la verema en un estat òptim. Les pluges de l’última setmana sí que han accelerat una mica la verema, en especial a la zona sud que és on s’han registrat els episodis de pluges més intenses”.

De moment, a la zona nord de la DO encara no ha arribat la verema. La DO Montsant és molt diversa, també climàticament, motiu pel qual la verema s’allarga fins a finals d’octubre, tot i haver arrencat ja la segona quinzena d’agost a la zona sud, tradicionalment més càlida.

Control i sostenibilitat

Durant aquest any, els viticultors i cellers de la DO Montsant han continuat treballant per una agricultura més sostenible, apostant per la tècnica de la confusió sexual del cuc del raïm en gairebé 700 hectàrees de les més de 1.900 que estan registrades a la DO. Aquesta tècnica ha demostrat una gran efectivitat al llarg dels darrers anys, i el raïm de les vinyes que s’hi treballen arriba als cellers en un òptim estat sanitari“, comenten les citades fonts.

D’altra banda, i com ha estat habitual als darrers anys a la DO, també durant aquesta campanya de verema el Consell Regulador està portant a terme una sèrie de controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi.