La DO Catalunya ja té sobre la taula les primeres previsions de la campanya de verema d’enguany, que va començar la segona meitat del mes d’agost i s’allargarà fins a la primera quinzena d’octubre. A dia d’avui, els cellers de la DO Catalunya han veremat ja més de 17 milions de quilos de raïm, el que representa un 53% de la producció de l’any passat, que va ser ben curta, i un 38% respecte a la mitjana dels darrers 5 anys

En termes generals, es preveu una producció habitual pel que fa a la quantitat, exceptuant l’àrea del Penedès, on es preveu que sigui inferior. Pel que fa a la qualitat, tot indica, a hores d’ara, que serà molt bona. S’estan produint algunes incidències aïllades de malura, afectant sobretot a la varietat chardonnay, i alguns focus puntuals de podridura amb els macabeus.

La sortida de raïms ha estat bona, però serà la disponibilitat hídrica la que determinarà el volum final de producció. La verema d’enguany mostra uns grans més aviat petits. Les principals varietats que ja s’estan veremant són el chardonnay, la garnatxa blanca, el macabeu i el moscatell d’Alexandria, pel que fa a raïm blanc; i el merlot, l’ull de llebre i la garnatxa negra entre els raïms negres.

L’hivern va transcorre amb les temperatures previstes per a aquest moment de l’any, exceptuant el mes de febrer, que es va presentar més càlid de l’habitual, fet que va afavorir un petit avançament de la brotada. No obstant això, l’estiu no ha vingut tan càlid com s’havia pronosticat i això, no només ha anat corregint aquesta brotada anticipada, sinó que fins i tot ha provocat un retard final de les varietats més primerenques, de 4 a 5 dies respecte a la data d’inici del 2020. L’onada de calor de mitjans d’agost va contribuir a reduir lleugerament aquesta diferència.

D’altra banda, la pluja dels darrers dies d’agost va accelerar l’entrada dels macabeus i va ajudar a incrementar la producció d’aquelles varietats més tardanes. En termes generals, les precipitacions s’han situat sobre la mitjana o lleugerament per sota, excepte a les zones del Penedès i l’Empordà, on sí que s’ha patit sequera.

S’han produït algunes pedregades puntuals cap als extrems sud i oest de la zona de producció de la DO, però sense comportar reduccions de producció ni tampoc amb incidència negativa sobre la qualitat, a nivells globals.