Vins del Silenci de l’Agrícola d’Ulldemolins, emparats per la DO Montsant, va presentar divendres passat L’ANICETO, el segon vi homenatge de la col·lecció El Llegat, en un acte social que es va celebrar a la plaça del Loreto d’Ulldemolins

El Llegat és una col·lecció que acull vins de petita producció fets amb molt d’afecte i estima que pretén enaltir la singularitat d’algunes vinyes del territori, així com homenatjar a persones que han ajudat a fer possible, gràcies al seu esforç i dedicació, el projecte vitivinícola de la Cooperativa d’Ulldemolins”, expliquen fonts d’aquesta entitat. L’Aniceto, “pretén valorar una vinya única a Ulldemolins, la coneguda com a vinya de l’Aniceto, plantada per ell mateix fa més de cent anys. Aquests ceps de garnatxa negra tan vells, van ser plantats en un terreny especial i han estat treballats durant tres generacions amb la cura i saviesa d’algú que s’estima el que fa i on ho fa. Amb aquests antecedents només pot sortir un vi únic, que vol representar l’orgull d’un poble concentrat i representat en aquest vi“.

L’estima que la família sempre ha tingut per aquesta vinya ha permès que no s’hagi transformat al llarg dels anys i que es conservi tal com es va plantar originàriament, conduïda en vas. Aquesta manera de conrear la vinya, “comporta fer pràcticament totes les feines de manera manual, manté l’estructura tradicional de conduir el cep a poca alçada del terra i amb tres o quatre braços oberts que ens permeten airejar-lo molt bé, aprofitar al màxim la insolació, protegir els raïms i ajudar al cep que no pateixi tant estrès hídric”.

La 2019, la primera anyada al mercat

L’Aniceto té una criança en botes de roure de nou mesos i aquest 2021 s’ha envasat la primera anyada, la del 2019. Per tal que pugui assolir la màxima expressió s’aconsella obrir l’ampolla una estona abans de consumir-lo i deixar que s’airegi, així a poc a poc s’anirà obrint per poder percebre amb més intensitat l’empremta del territori de la Vall del Silenci, reflectida per l’altitud i el clima, que bàsicament és la frescor. A més, “el terrer de la parcel·la li aporta les singulars aromes fresques de fruites del bosc, balsàmics i herbes aromàtiques, amb notes dolces com mel, clau, avellanes… Aquesta originalitat és causada pel fet que tota la garnatxa amb què s’ha fet aquest vi és de la mateixa vinya, que està situada en un entorn amb predomini de guix, cosa que la diferencia de la gran majoria que estan plantades en altres zones del terme d’Ulldemolins amb pedra de sílex, de llicorella o un terreny més calcari“, expliquen des de la Cooperativa d’Ulldemolins.

L’etiqueta de l’Aniceto representa la saviesa i l’experiència de les mans de la gent que ens ha deixat el llegat de la seva petjada i el saber fer, que ha permès a l’Agrícola d’Ulldemolins engegar el repte d’aquesta col·lecció de vins“. Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, autors de la Guia de Vins de Catalunya i el Rosselló, també van assistir a l’acte de presentació, que va ser amenitzat pel Concert de Petaca en acústic de Petit Taller de Cançons, organitzat per l’Ajuntament d’Ulldemolins en el marc de la Festa Major.