La presentació del llibre ‘Catalunya, terra de vi. Les denominacions d’Origen’, a càrrec del sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, clou l’Aula de la Setmana del Vi que ha tingut lloc des de dilluns fins avui al Gastronomic Forum de Barcelona. La Setmana del Vi Català continua fins diumenge amb activitats populars i festives com Mercat de Mercats, Tapa Antoni, La Pedrera amb DO i l’àmplia oferta proposada per cellers, DO’s, botigues i restaurants

Fonts de l’Institut Català del VI – INCAVI- fan un “balanç molt positiu de la primera part de la Setmana del Vi Català dirigida a públic professional i que ha tingut lloc en el marc del Gastronomic Forum Barcelona. Bones sensacions davant el primer esdeveniment professional vinculat amb el món de l’alimentació i del vi post-Covid i que ha comptat, per una banda, per l’Aula de la Setmana del Vi i el Showroom del Vi Català de dilluns 18 d’octubre i fins avui, dimecres 20 d’octubre“.

Debats i col·loquis a l’Aula de la Setmana del Vi Català

El darrer dels actes de l’Aula ha sigut la prèvia del llibre ‘Catalunya Terra de Vi. Les Denominacions d’Origen” amb Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca i autor del pròleg del llibre; Ramon Nadal, d’edicions Andana, i Alba Balcells, directora general de l’INCAVI, conversa moderada per la periodista Ruth Troyano. Roca ha destacat que “la proposta de vins catalans la veiem i la seguim amb molta atenció i tenim molta necessitat d’escoltar cada zona i cada celler, estan passant coses molt maques”. A més, ha destacat el dinamisme i la diversitat dels vins de Catalunya: “no hi ha només una idea d’identitat i de territori, sinó també hi ha grans representants de les diferents maneres de plantejar i gaudir del vi”.

La directora Alba Balcells ha destacat que “el llibre serà una gran eina divulgadora de les vinyes i els vins del nostre país, ens ajuda a explicar-nos i a reivindicar-nos; que explica el territori i dona més valor a l’origen”. Per la seva banda, l’editor del llibre, d’Edicions Andana, Ramon Nadal, ha destacat que el llibre és fruit de diferents autors que mostren també la diversitat del territori de la vinya i el vi a Catalunya.

El llibre ha estat editat per Edicions Andana amb la col·laboració de l’INCAVI i compta amb versions en català, castellà i anglès. Estarà disponible a les llibreries a un preu de 35 euros a partir del 15 de novembre i hi haurà presentacions a totes les Denominacions d’Origen. Compta amb un pròleg del sommelier Josep Roca, una fitxa tècnica de les característiques de cada una de les DOs: situació i superfície, geologia i sòls, climatologia, vinyar i varietats, vins, història i DO.

Un recull de textos, un per cada DO de diversos autors vinculats cada un d’ells amb el territori que descriuen:  Lluís Tolosa (Alella), Josep Sucarrats (Catalunya), Ramon Francàs (Cava), Josep Maria Sans i Travé (Conca de Barberà), Rafa Gimena (Costers de Segre), Clara Antúnez (Empordà), Toni Orensanz (Montsant), Pep Antoni Roig (Penedès), Toni Massanés (Pla de Bages), Albert Martínez López-Amor (Priorat), Esteve Giralt (Tarragona) i Eva Vicens (Terra Alta). Compta amb mapes de les diferents DOs il·lustrats per Lluís Masachs i 176 fotografies en total, la majoria d’elles de la fotògrafa Maria Rosa Ferré (algunes DOs han cedit també fotografies d’arxiu de diferents autors).

Al llarg d’aquests tres dies, a l’Aula de la Setmana del Vi ha tingut lloc molts debats i tertúlies, moderades totes elles per la periodista Ruth Troyano. Per exemple, s’ha parlat sobre restauració i sommeliers, amb Ferran Centelles, director del departament de begudes de la Bullipedia i delegat de Jancis Robinson i Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers; sobre exportació dels vins catalans, amb Ramon Sentmartí, director de Prodeca, Àlex Bautista, director d’Exportació de Recaredo, Christopher Greness, Managin Director de Wine Secrets Barcelona i Adrien Sage; sobre comunicació i vi i xarxes socials, amb periodistes com Mariola Dinarès, David Jobé, Solè G. Insua, Ramon Francàs i Empar Moliner; sobre enoturisme, amb Beatriz Nubiola, de l’Agència Catalana de Turisme, Eva Ferré, responsable de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, i Marta Casas, responsable de la Ruta del Vi de la DO Empordà, Vicenç Ferré, President del Consell Regulador de la DO Tarragona, David Esteller, director de la consultoria Tourislab, Montse Nicolàs Magriñà, propietària de Torreblanca i presidenta de l’Associació La Carretera del Vi; Marc Kolling, de Família Torres, i Marcelo Desvalls, propietari de Finca Viladellops; de canvi climàtic i vinya, amb Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Xoan Elorduy, cap de servei de viticultura i enologia de l’INCAVI, i Pilar Salillas, directora general i enòloga del celler Lagravera.

Èxit i bones sensacions al Showroom del vi català

Durant tres dies, 60 cellers catans han pogut realitzar trobades amb compradors del sector Horeca, botigues especialitzades i responsables de gran distribució així com cuiners, sommeliers i professionals de la gastronomia. “La finalitat d’aquesta acció ha estat facilitar el contacte comercial entre cellers i compradors i ampliar la seva xarxa de contactes després d’un any i mig especialment complicat per la situació de la pandèmia. Les persones representants dels cellers assistents, en general, s’han mostrat satisfets davant la possibilitat de poder establir contactes de forma personal i directa amb compradors després de molt de temps“. L’esdeveniment ha estat organitzat per Prodeca amb el suport de l’INCAVI.

La Setmana del Vi Català continua fins diumenge amb les activitats més lúdiques i populars que es poden consultar al web www.setmanadelvicatala.cat