Els dies 8 i 11 d’octubre es van realitzar entrades i registres a oficines, instal·lacions i magatzems de l’empresa investigada i s’hi van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de Distintius de Garantia falsos . Tot i que els vins no presenten un risc per a la salut, han estat immobilitzats per evitar el frau al consumidor i la publicitat enganyosa

Recordem que agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de Divisió d’Investigació Criminal (DIC) els dies 8 i 11 d’octubre, van escorcollar les oficines, instal·lacions i magatzems, d’una empresa vinícola de les Borges del Camp (Baix Camp) per ordre del Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Reus, per delictes contra la propietat industrial, frau als consumidors, publicitat enganyosa i falsedat documental, segons explica el citat cos de seguretat en una nota de premsa.

Les investigacions es van iniciar el mes de juliol arran de la denúncia dels Consells Reguladors de la DO Qualificada Priorat, de la DO Montsant i de la DO Terra Alta, on posaven en coneixement  que havien detectat la comercialització fraudulenta de vins per part de l’empresa investigada. Els diferents Consells Reguladors sospitaven que distribuïen vins sense control i sense complir els requisits establerts, a banda de falsejar els Distintius de Garantia simulant que eren de les seves Denominacions d’Origen.

Imatge de l’operatiu realitzat pels Mossos d’Esquadra el dia 8 d’octubre.

Els agents de la Unitat de Consum de Mossos d’Esquadra -continua la nota de premsa- van acreditar que l’empresa comercialitzava de forma legal vins d’aquestes Denominacions d’Origen, amb marques pròpies. En el cas de la DOQ Priorat i de la DO Montsant, els adquiria ja embotellats a bodegues d’aquestes denominacions, mentre que en el cas de la DO Terra Alta, els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents Distintius de Garantia.

De forma simultània, l’empresa imprimia Distintius de Garantia que imitava els originals i amb les mateixes numeracions assignades, amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de forma incontrolada i fraudulenta, grans quantitats de vi. Els investigadors van evidenciar que les numeracions originals dels Distintius de Garantia assignades pels diferents Consells Reguladors es repetien. En una de les actuacions es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 Distintius de Garantia, que tenien la mateixa numeració. En les entrades s’ha intervingut 3,2 milions de Distintius de Garantia falsos i s’han immobilitzat més de 750.000 ampolles de vi amb aquests Distintius de Garantia falsificats. Dins la mateixa operació l’autoritat judicial ha ordenat a quatre cadenes de supermercats a aturar la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau.

Llista de vins intervinguts
Els vins afectats, tots ells propis de l’empresa investigada, es corresponien amb les marques següents:
– HEREDAD MESTRAL 2017 (DOQ. Priorat).
– HEREDAD MESTRAL CIERVO 2017 (DOQ. Priorat).
– VEGA ESCAL 2016 i 2017 (DOQ. Priorat).
– CLOS ROJA  2017 (DOQ. Priorat).
– VINYA CARLES 2017 (DOQ. Priorat).
– HEREDAD CENTUM 2017 (DO Montsant).
– VESPRAL GRAN RESERVA 2014 (DO Terra Alta).
– VESPRAL RESERVA  2016 i 2017 (DO Terra Alta).
– VESPRAL CRIANZA 2016, 2017 i 2018 (DO Terra Alta).
– ARMONICO SELECCIÓN 2017  i 2018 (DO Terra Alta).
– ARMONICO GRAN SELECCIÓN 2016 i 2017 (DO Terra Alta).
– VESPRAL VENDIMIA SELECCIONADA 2018 (DO Terra Alta).
– GRAFICO GRAN SELECCIÓN 2018 (DO Terra Alta).
– GRAFICO SELECCIÓN 2019 (DO Terra Alta).

També es van immobilitzar diversos palets de vins per investigar quins són els canals de distribució, en els que també s’havien modificat de manera fraudulenta els Distintius de Garantia. En aquest cas es tractaria dels vins:

– SLATES OF BONMONT 2017 (DOQ. Priorat)
– HEREDAD CENTUM 2019 (DO Montsant).
– CARLES HEREDAD 2019 (DO Montsant).
– ESCAL ROJA GRAN RESERVA 2015 (DO Terra Alta).
– HEREDAD CHEROGA 2018  (DO Terra Alta).
– VESPRAL GRAN RESERVA 2015  (DO Terra Alta).

Les primeres estimacions indiquen que des de l’any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d’ampolles d’aquests vins a l’any. S’investiga l’empresa i els seus responsables per delictes contra la propietat industrial, de frau als consumidors (estafa), de publicitat enganyosa i de falsedat documental. La immobilització dels vins és produeix per aturar el frau als consumidors i els prejudicis a les DO, però no perquè es consideri que els vins investigats representin cap mena de risc per a la salut dels consumidors.  La investigació continua oberta, enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de la empresa i altres persones relacionades amb l’activitat il·lícita.