Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres, fa una “aposta clara i decidida” a favor de la investigació vitivinícola per afrontar el futur, marcat per la crisi climàtica, i valoritzar el vi espanyol. En el tast de vins experimentals que ha impartit en el marc del Saló Gourmets de Madrid, Torres va incidir en la necessitat de “tenir la ment oberta” pel que fa a R+D+i i va reclamar a l’administració més flexibilitat i facilitats per experimentar amb varietats adaptades al canvi climàtic, amb l’objectiu de compartir resultats i cohesionar esforços

Amb aquestes paraules finalitzava un tast inèdit de vins experimentals en què Mireia Torres, acompanyada pel sommelier Sergi Castro, va mostrar les principals línies de recerca en les que està treballant Família Torres. Quatre projectes enfocats a millorar la qualitat dels vins, fomentar la biodiversitat i sostenibilitat i recuperar el patrimoni vitivinícola, alhora que permeten abordar els reptes actuals de la vitivinicultura.

El tast va començar amb el projecte d’identificació i caracterització de llevats autòctons, que Família Torres va iniciar el 2013 en algunes de les seves finques més emblemàtiques, amb l’objectiu de potenciar l’expressió del terrer en el vi i dotar-lo de singularitat. Per exemplificar aquesta línia d’investigació, es van tastar dues mostres de chardonnay 2018 procedents de la finca de Milmanda, a la Conca de Barberà: una mostra amb llevats comercials i una altra amb llevats autòctons en una combinació de llevats Saccharomyces i no Saccharoyces seleccionats d’entre 95 colònies aïllades inicialment i sotmeses a estudi durant diversos anys.

Segons Mireia Torres, a nivell analític no hi ha grans diferències; aquestes es perceben sobretot en el moment del tast. “Els llevats autòctons fomenten l’expressivitat del vi i el doten d’un caràcter diferencial, molt característic de la vinya. Fan que el vi sigui realment únic“, va comentar. “És un vi amb un nas i boca molt vius, amb molta immediatesa, però sense que aquesta potència aromàtica afecti la seva longevitat“, va afegir Sergi Castro. Aquest treball ja s’ha cristal·litzat en el vi Milmanda 2018, que realitza part de la fermentació amb llevats autòctons.

Forcada 2019 va ser el vi blanc triat per mostrar el projecte de recuperació de varietats ancestrals que va iniciar Miguel A. Torres, actual president de Família Torres, a principis dels anys 80. La cinquena generació va re-enfocar fa anys aquest projecte, no només buscant el potencial enològic de les varietats recuperades, que ja superen les 50, sinó també la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic, amb maduracions més prolongades, però mantenint l’acidesa. Forcada és una varietat que reuneix aquests requisits; és de cicle llarg, maduració tardana, molt expressiva i amb una excel·lent acidesa. Un vi que prové de l’Alt Penedès i que sorprèn pel seu “caràcter atlàntic tot i ser mediterrani“, va comentar el sommelier de Família Torres.

Una altra de les varietats ancestrals recuperades, en aquest cas la moneu plantada al Castell de la Bleda, al Penedès, va servir també per explicar la investigació que el celler centenari està duent a terme per elaborar vins sense sulfits afegits. L’experimentació s’ha realitzat amb un moneu 2020, vinificat en tenalles de 700 litres de capacitat, amb la mínima intervenció. Com que es tracta d’una varietat resistent i ben adaptada a la climatologia del Penedès, aquest tipus de vinificació sense intervenció ha permès potenciar l’expressió del raïm en el vi. Segons Mireia Torres, “continuarem desenvolupant aquesta línia de treball fins que aconseguim garantir l’estabilitat dels vins naturals i llavors serà el moment de presentar-los al mercat“.
En el tast també es van incloure dos vins de varietats minoritàries, amb les quals Mireia Torres està experimentant: un moscatell rosat i un petit verdot. Aquí prioritza, com en el cas de les ancestrals, la seva singularitat i capacitat d’adaptar-se al canvi climàtic. El moscatell rosat de gra petit 2019, cultivat a la finca Mas La Flassada a la Selva del Camp (Tarragona), “és una variant de la varietat més estesa, amb un cicle de maduració més llarg, un aspecte que la fa especialment interessant de cara al canvi climàtic, a més de ser un vi molt aromàtic i alhora extremadament fi i delicat“.

El petit verdot és, de fet, un projecte del celler Jean Leon, que també dirigeix Mireia Torres. Aquesta és una varietat originària de Bordeus molt poc freqüent a Catalunya, que el celler cultiva a la seva finca del Penedès des del 2006 i que pot ser molt interessant des del punt de vista de canvi climàtic, ja que és de maduració tardana i dona vins d’una gran qualitat. “Són vins vius, aromàtics, amb tanins rodons, color vibrant i molt bona acidesa“. Jean Leon presentarà en breu al mercat un monovarietal de petit verdot de l’anyada 2020, que serà el nou exponent de la gamma de vins experimentals que va estrenar el 2015.
Així acabava el tast de vins experimentals, on van assistir unes 40 persones i amb el qual Família Torres va voler posar de manifest la seva aposta per la investigació i desenvolupament en viticultura i enologia, com a part de la seva essència centrada en l’excel·lència i millora constant. Per Mireia Torres, la R+D+i “és clau per mostrar tot el potencial del vi espanyol i dotar-lo de més valor” i per això va destacar la tasca que realitzen entitats com la Plataforma Tecnològica del Vi, amb el suport de la OIVE, per fomentar la innovació oberta en el sector vitivinícola espanyol.