Família Torres dissenya un sistema pioner que captura i reutilitza el CO2 de la fermentació del vi. El celler implementa amb èxit una solució innovadora amb la que estima capturar 20 tones de CO2 l’any i reutilitzar-lo com a gas inert per protegir el vi en els dipòsits
Família Torres ha dissenyat i presentat un sistema innovador per capturar i reutilitzar el CO2 de la fermentació del vi, que ja ha posat en marxa en les seves instal·lacions de Pacs del Penedès durant aquesta verema amb excel·lents resultats. “Es tracta d’un projecte pioner d’economia circular que permetrà al celler reduir la seva petjada de carboni per mitigar el canvi climàtic“, expliquen fonts del celler.
Aquest sistema consisteix en adaptar els dipòsits fermentadors perquè el CO2 alliberat durant el procés de fermentació del vi pugui ser conduït cap a uns globus de grans dimensions, col·locats sobre aquests dipòsits. A mesura que el vi fermenta i allibera CO2, aquest és capturat a l’interior dels globus, que s’inflen. Mitjançant un compressor d’aire, el gas es comprimeix a una pressió que permet ser transferit fins a un altre dipòsit on s’emmagatzema, per tal de ser utilitzat posteriorment com a gas inert en les tines on hi ha vi amb l’objectiu d’evitar-ne l’oxidació.
La utilització de CO2 o d’una barreja de CO2 i nitrogen per intertitzar els dipòsits de vi és una de les tècniques més habituals per protegir el vi. En general, aquest CO2 és subministrat per un proveïdor de gasos, que l’adquireix principalment de refineries de petroli, i per tant té una petjada de carboni associada. En canvi, el CO2 de la fermentació no és d’origen fòssil, sinó que és el mateix CO2 que el cep ha absorbit mitjançant la fotosíntesi, amb la qual cosa és pràcticament pur i es considera neutre en emissions.
Segons Miquel A. Torres, president de Família Torres, “cada tona que aconseguim recuperar i reutilitzar suposa una tona menys en la nostra petjada de carboni i, a més, un estalvi en la factura del subministrament de CO2 del celler. Aquest sistema és eficaç i rendible i el compartirem amb altres cellers per tal que, entre tots, puguem reduir de manera significativa l’ús de CO2 d’origen fòssil”.
Amb aquesta innovadora solució, fruit de diversos anys d’investigació i assajos en el marc de les tecnologies CCR (Carbon Capture & Reuse), Família Torres estima que podrà capturar i reutilitzar unes 20 tones de CO2 anuals, l’equivalent a un terç del gas que adquireix el celler. Durant aquesta verema, Família Torres ha posat a prova aquest sistema amb la instal·lació de tres globus connectats a set dipòsits fermentadors amb resultats molt satisfactoris. La seva intenció és ampliar la instal·lació de cara la propera verema per continuar reduint la petjada de carboni. Des que es va posar en marxa el programa ambiental Torres & Earth el 2008, Família Torres ha reduït el 34% de les emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast (directes i indirectes) i té l’objectiu d’arribar a un mínim del 60% de reducció el 2030.