100 anys, 100 veremes dedicades en cos i ànima a la vinya per elaborar grans caves que viatgen per tot el mon i acompanyen les millors taules”. Així defineix Meritxell Juvé (CEO de Juvé & Camps), el camí recorregut fins a celebrar ara el centenari de les caves líders del Brut Nature Gran Reserva ecològic i un dels cellers més emblemàtics i reconeguts del país

Un cognom lligat a la història del Penedès

Darrere d’aquest centenari com a elaboradors d’escumosos hi ha l’esforç de quatre generacions d’una mateixa família arrelada al Penedès, que han deixat una destacada empremta amb la seva saviesa i una experiència única. El cognom Juvé està lligat a la història del Penedès des de fa segles. Des de les caves que presideix Joan Juvé Santacana s’afirma que “una terra, una família i una forta vocació escriuen la història de Juvé & Camps”.

Tot va començar fa més de 200 anys, en concret l’any 1796 quan Joan Juvé Mir, un viticultor emprenedor i amb visió de futur, va construir els fonaments de l’empresa. Més tard, va agafar el relleu el seu fill Antoni Juvé Escaiola, que va enfrontar-se amb èxit a les terribles conseqüències de la fil·loxera. El primer vi escumós de la marca Juvé va arribar el 1921. Es va elaborar a les instal·lacions subterrànies de la casa pairal de Sant Sadurní d’Anoia i, durant aquesta època, eren Joan Juvé Baqués, fill d’Antoni Juvé, i la seva muller Teresa Camps qui s’encarregaven de la finca.

A la següent generació, Josep i Joan Juvé Camps, fills de Joan i Teresa, es van involucrar en la direcció de l’empresa i van impulsar el negoci amb la construcció d’un nou celler als voltants de Sant Sadurní d’Anoia. El 1960, ells mateixos van encarregar l’ampliació del celler i de les caves subterrànies. Van ser pioners en incorporar avenços tècnics com el control de temperatura i les premses pneumàtiques. Meritxell Juvé, que posa en valor el trajecte personal de la família, explica que “la marca són les persones que la formen, un equip de confiança”.Juv

L’any 1972 naixia la primera ampolla de cava Gran Crû Juvé Camps. Pocs anys després, l’any 1976, veu la llum el cava Reserva de la Família, un Gran Reserva Brut Nature que inicialment només es destinava al consum exclusiu de la família Juvé i que s’ha convertit en tot un èxit de vendes. El 1982, els caves es van començar a exportar al Regne Unit, EUA, Alemanya, Suïssa, Noruega, Portugal, Rússia, Japó, Perú, entre d’altres. Avui Juvé & Camps s’ha marcat com a gran objectiu “incrementar el coneixement dels escumosos de més alta gamma de la companyia, així com ser el referent de prestigi del cava a nivell internacional“. El creixement de Juvé & Camps es va veure acompanyat de la construcció d’un emblemàtic celler al bell mig de la finca familiar d’Espiells, també a San Sadurní d’Anoia, on s’elaboren els vins base per al cava i per a la criança dels vins tranquils.

D’altra banda, Juvé & Camps aposta decididament per “consolidar la qualitat dels seus vins i caves a través d’una producció sostenible, en tots els processos d’elaboracions dels vins i criances, i amb una viticultura que respecta el medi ambient, contribuint a mitigar els efectes del canvi climàtic“. Juvé & Camps suma 271 hectàrees de vinya pròpia cultivada de forma 100% ecològica.

L’establiment de noves aliances
Joan Juvé explica que “han estat cent anys elaborant grans caves i atorgant-los el temps necessari per aconseguir l’excel·lència i el gaudi dels seus amics, clients i família”. Avui Juvé & Camps forma part del grup J&C Prime Brands, que agrupa també tres empreses vitivinícoles més: el celler de vins tranquils del Penedès Propietat d’Espiells, el celler de Ribera del Duero Pagos de Anguix (amb 90 hectàrees de vinyes) i Primeras Marcas, que distribueix vins i destil·lats de la més alta gamma de les denominacions d’origen més prestigioses del món. L’aliança i suport rebut per part del seu soci Scranton Enterprises “ha permès consolidar la professionalització de la companyia i mirar el futur amb forces renovades“, expliquen.

D’altra banda, el passat mes de maig les caves històriques de Juvé & Camps van obrir per primera vegada les seves portes al públic per compartir la seva essència a través d’una exclusiva proposta d’enoturisme Premium de caràcter altament experiencial, adreçada a particulars i a grups privats de mida reduïda. És una proposta enourística de nivell que es vol incrementar l’any que ve.  Meritxell Juvé, que destaca “la passió que hi ha posat la seva família al llarg d’aquests darrers 100 anys per crear un dels més reconeguts elaboradors d’espumosos de qualitat del mon, contempla un pròsper futur per a Juvé & Camps“. Afirma que “volem demostrar que els grans escumosos s’alien amb la millor gastronomia”. Recorda la gran versatilitat d’harmonies dels caves i que “vivim en un país gastronòmic i també s’ha de reconèixer pels seus grans caves i vins”.

Els actes de celebració d’aquest segle d’història, que s’allargaran durant tot l’any que ve, van començar amb la passada verema, que es va iniciar amb la collita de la varietat chardonnay a la finca de Can Rius (Gelida). Entre els diversos esdeveniments programats per a festejar l’efemèride destaca una gira per Espanya que servirà per visitar els xefs i sommeliers de tot el país. La gira finalitzarà amb un gran esdeveniment al celler de Sant Sadurní d’Anoia.

Juvé & Camps, líder en cava Gran Reserva ecològic
Juvé & Camps és un dels cellers familiars més emblemàtics del Penedès i un dels més reconeguts elaboradors d’escumosos de qualitat, líder en elaboració de Cava Gran Reserva ecològic. En les seves caves subterrànies del celler de Sant Sadurní d’Anoia neixen marques reconegudes com La Capella, La Siberia, Gran Juvé & Camps, Milesimé, Milesimé Rosé, Blanc de Noirs, Reserva de la Família, Essential, Cinta Púrpura, Nèctar Blanc i Brut Rosé.