La Denominació d’Origen Montsant tanca l’any 2021 molt satisfeta pel que fa especialment a la producció. I és que, després de dos anys molt complicats a conseqüència de la gran sequera de 2019 i la greu afectació de míldiu de 2020, enguany la DO ha tancat la verema més productiva dels darrers 5 anys, amb 8,7 milions de quilos veremats

Aquest increment de la producció, a més, va arribar acompanyat d’un bon estat sanitari del raïm, la qual cosa garanteix uns vins Montsant de gran qualitat per a aquesta anyada. Aquest bon estat del raïm és gràcies també a l’aposta que els viticultors i cellers de la DO Montsant estan fent per l’agricultura sostenible“, expliquen des d’aquest organisme. De fet, enguany, ja hi ha 700 hectàrees de les més de 1.900 que estan registrades a la DO, és a dir, gairebé el 40% de les vinyes, treballades apostant per la tècnica de la confusió sexual del cuc del raïm, una tècnica que ha demostrat una gran efectivitat al llarg dels darrers anys. “Arribar a aquestes xifres, en una zona com la DO Montsant, on la gran majoria de les parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors, és tot un èxit i garanteix uns bons resultats de cara al futur.

La Denominació d’Origen fa 20 anys

Fa prop de dos mesos que s’iniciaven els actes de commemoració del 20è aniversari de la DO Montsant. “Una fita que ha de servir per posar en valor l’enorme esforç portat a terme per tots els que han format part de la DO al llarg d’aquestes dues dècades, mantenint-se sempre fidels a la seva filosofia i manera de fer, i amb l’excel·lència com a bandera. “Un esforç -afegeixen- que s’ha vist recompensat, aconseguint ser un referent en el panorama vitivinícola i situant la DO en l’imaginari del consumidor, no només a casa nostra sinó també més enllà de les nostres fronteres. No en va, els vins de la DO Montsant es poden trobar avui dia a taules de més de 40 països, i les xifres no paren de créixer“. Al llarg del 2022 continuaran els actes de celebració d’aquest 20è aniversari, amb tastos per als professionals i una gira de tastos formatius per les escoles per apropar els vins Montsant als professionals del futur, formant-los perquè tinguin una correcta concepció de què és i com es treballa a la DO Montsant.

Respecte per l’origen i rigor en la feina

L’aposta per l’autoconeixement, així com per la sostenibilitat i les varietats històriques del territori (garnatxes i carinyenes), continuarà sent un dels eixos centrals de la DO Montsant per a aquest pròxim 2022, entenent que, “l’autoconeixement, és el millor camí cap a l’excel·lència i per aconseguir la màxima qualitat a l’hora d’elaborar uns vins Montsant que han de sorprendre el consumidor alhora que continuen sent un fidel reflex del territori.

Fonts del citat Consell Regulador comenten que “el rigor és una de les bases de la nostra feina. Rigor que demana continuar millorant la traçabilitat del producte mitjançant els controls a la vinya i als cellers, així com als processos d’etiquetatge dels vins, de manera que el consumidor, a l’hora de comprar un vi Montsant, compti amb totes les garanties de qualitat i origen d’aquell vi. Un exercici de transparència que és avui més necessari que mai i on la DO Montsant posarà encara més esforços amb nous projectes que veuran la llum al llarg dels primers mesos d’aquest 2022“.