Quatre restaurants de les comarques tarragonines s’han incorporat a la Guia Repsol amb la distinció d’un Sol: es tracta de l’AQ a la ciutat de Tarragona (que han recuperat el SOL que ja havien tingut anteriorment), amb l’Ana Ruiz i Quintín Quinsac; el Deliranto al municipi de Salou, on Josep Moreno celebra també aquests dies l’haver renovat també la seva Estrella Michelin; a Tarragona ciutat també hi trobem El Terrat, amb Moha Quach; i finalment cal destacar a L’Antic Molí, de Vincens Guimerà, tercera generació de cuiners a la població d’Ulldecona.

En la cerimònia viscuda aquesta passada nit al País Basc s’han conegut també les noves incorporacions a la guia, entre elles Direkte Boqueria, Mont Bar i Xemei, a la ciutat de Barcelona; Mas Marroch i Vicus, de Girona; Can Boix de Peramola i El Portalet, de Lleida.

Amb aquestes noves incorporacions, Catalunya suma un total de 99 restaurants guardonats: 10 amb tres sols, 23 amb dos sols i 66 amb un sol. La Guia Repsol ha reconegut amb dos Soles el restaurant Xavier Pellicer de Barcelona. Al seu restaurant homònim ofereix tres menús per a tres comensals diferents: vegetarians, vegans i omnívors. La brasa, el wok i les espècies amb les quals condimenta els seus plats són altres pilars essencials de la seva cuina saludable i, en un exercici de coherència, la carta de vins se centra també en referències biodinàmiques, ecològiques i naturals.

Pel que fa a la resta de restaurants tarragonins que han renovat aquesta distinció, cal citar a:

Dos Sols:

Can Bosch a Cambrils i Les Moles a Uldecona.

Un Sol:

El Celler de l’Arbocet (Riudoms), Ferran Cerro (Reus), Miramar (Cambrils), Rincón de Diego (Cambrils) i Villa Retiro (Xerta).

A Barcelona, Arnau Muñío va engegar Direkte Boqueria el 2018 amb només dos torns de vuit comensals als quals ofereix “gran cuina, ‘fine dining’ precís i desenfadat, destaca la guia, que sobre Mont Bar, del xef Iván Castro, diu que és “un local amb esperit i maneres de restaurant gastronòmic l’oferta del qual es tradueix en tapes i petits plats de cuina tradicional d’avantguarda“. Els bessons Stefano i Max Colombo traslladen al comensal a Venècia a Xemei, on delecta amb pasta, burrata i clàssics com el vitello tonnato o el bacallà mantecat.

A Girona, la finca destinada antany a esdeveniments pels germans Roca s’ha transformat en un restaurant, Mas Marroch, que estimula paladar i memòria amb relectures de la cuina tradicional catalana i creacions dels anys vuitanta; i a Vicus, Damià Rafecas (cuina), Elisabet Figuerola i Gerard Geli (sala) actualitzen receptes tradicionals catalanes amb “evolucions de sabors encertats i una execució elegant“.

A Lleida, Joan Pallarès és el responsable de la cuina de Can Boix de Peramola, on s’aproxima a la creativitat amb mans i esperit d’artesà i treballa per la promoció i difusió de la cuina catalana; i a El Portalet, que va obrir el 1984, el pas de pares a fills ha derivat en l’evolució cap a “una cuina contemporània eclèctica i personal” de la mà de Josep Gregorio.