Les Brigades Internacionals protagonistes d’un cap de setmana de memòria històrica entre vinyes de la Terra Alta. Del 18 al 20 de març, el celler Herència Altés acollirà, entre altres activitats, la presentació del darrer llibre de Toni Orensanz, sobre el brigadista Eddie Balchowsky. També s’ha programat una caminada que ressegueix el camí que els brigadistes del Batalló Lincoln-Washington va fer entre Batea i Corbera d’Ebre l’any 1938

El vi és territori i paisatge i, a la vegada el territori i el paisatge són memòria històrica“, explica Núria Altés, propietària del celler Herència Altés de Gandesa, a la Terra Alta. És ben sabut que entre el 1936 i el 1939, la comarca va patir els efectes més devastadors de la Guerra Civil espanyola i la Batalla de l’Ebre. Per això, l’any 2006, d’entre les primeres elaboracions del seu celler en va sortir el vi Colinas del Ebro, un monovarietal de Garnatxa Blanca que homenatja els soldats de les Brigadies Internacionals que hi van lluitar.

Amb aquest vi, vam voler posar en relleu el coratge d’aquells soldats vinguts de molts països per lluitar contra el feixisme i que a la fi del conflicte, un cop a casa, no se’ls va reconèixer com calia“, afirma Altés. Per posar èmfasi en aquesta relació que el celler ha establert amb la memòria històrica, del 18 al 20 de març, Herència Altés ha organitzat un cap de setmana temàtic sobre la Batalla de l’Ebre i les Brigades Internacionals, amb tres activitats que maridaran vi, gastronomia i memòria.

Divendres 18 de març a la tarda, l’escriptor falsetà Toni Orensanz visitarà el celler per presentar el seu darrer llibre Com vas perdre el braç, Balchowsky?, en el qual relata la història d’un jove pianista de Chicago que s’enrola a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme a la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre. Dissabte 19 de març, Anna Martí, especialista en l’experiència dels brigadistes a la Terra Alta, oferirà una conferència per conèixer la història i el llegat dels voluntaris internacionals que van participar en la batalla. En acabar, se celebrarà un sopar-col·loqui al restaurant del celler.

Finalment, diumenge 20 de març, s’ha programat una ruta guiada a peu que ressegueix el camí que el Batalló de brigadistes Lincoln-Washington va fer la nit de l’1 d’abril del 1938, en plena Guerra Civil, entre la Venta de Sant Joan (als afores de Batea) i Corbera d’Ebre. Durant el recorregut l’Anna Martí explicarà i contextualitzarà els detalls d’aquell recorregut. Per participar en el sopar de dissabte i en la caminada de diumenge cal reservar plaça al correu electrònic events@herenciaaltes.com o al telèfon 670584138.