Les instal·lacions del Vinseum de Vilafranca ha acollit l’acte de reconeixement de l’INCAVI a les persones que formen part del Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya, un equip de vint-i-vuit tastadors i tastadores que després d’un entrenament rigorós, exigent i intensiu, són capaços d’avaluar descriptors organolèptics dels vins. Es tracta d’una eina pionera que compta amb un mètode científic propi que permet, per una banda, avaluar de forma objectiva els vins i valorar així si aquests s’ajusten a la caracterització sensorial que marquen les Denominacions d’Origen catalanes i, per l’altra, oferir un valor afegit a la recerca pública i privada facilitant caracteritzacions sensorials dels vins experimentals i permetre, així, tancar el cercle de les investigacions, des de la vinya fins a la copa.

La directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, ha explicat que “el Panel és una mostra de valentia, innovació i entesa, d’esdevenir pioners i rigorosos amb una metodologia pròpia. Una eina estratègica per a la descripció de totes les tipologies de vins de les DO, les actuals i les que en un futur es vagin incorporant”. Balcells ha volgut agrair agrair a l’equip de tastadors la seva contribució per “poder assolir aquests objectius i prestigiar encara més el vi català”.

L’acte ha comptat amb una ponència de Ferran Centelles, sommelier i membre del Comitè Assessor de l’INCAVI, que, d’una forma molt interactiva i establint diàleg i conversa amb els tastadors, va desgranar com la neurociència i els factors externs i emocionals intervenen en el gaudi del vi. El Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya va començar a gestar-se l’any 2015 des de l’INCAVI amb el suport de l’IRTA i dels Consells Reguladors de les DO catalanes. Va iniciar-se amb la selecció dels tastadors i tastadores i el desenvolupament d’un mètode propi que permet avaluar sensorialment tots els tipus de vins que actualment es descriuen als reglaments de les DO catalanes.

És un mètode pioner en el sector ja que inclou un anàlisi sensorial complert (visual, gustatiu, olfactiu i retronasal) i obté un perfil objectiu del vi. D’una banda dona informació d’intensitat de paràmetres com, per exemple, floral, afruitat, etc., en una escala de 0 a 10, dona la presència o absència d’altres atributs com poden ser rosa o gessamí o s’avalua la presència o absència dels defectes més habituals. Amb aquesta nova metodologia d’anàlisi sensorial s’han entrenat als 28 tastadors que porten a terme l’anàlisi sensorial i a més realitzen entrenaments mensuals i proves internes de qualificació anual“, expliquen fonts de l’Incavi.

Els principals serveis que s’ofereixen des del Panel són la certificació oficial de vins de tots tipus i de totes les DO mitjançant el Consorci d’Inspecció i Control, perfils sensorials o fitxa de tast de vins de cellers privats, caracterització sensorial de vins o varietats per a col·lectius o DO i recolzament científic per a projectes de recerca.