Amb l’inici d’un nou cicle de vida de la vinya, i en una aposta decidida per una agricultura més sostenible, la Denominació d’Origen Montsant ha tornat a posar en marxa la campanya de treball amb tècniques de confusió sexual a la vinya per combatre la Lobesia botrana o cuc del raïm

Les feines, que van arrencar a mitjans d’aquest mes d’abril, finalitzen aquesta mateixa setmana i abasten un total de 926.375 ha, el que suposa a el 50% de les hectàrees de vinya inscrites a la DO Montsant. Amb la particularitat que, a més, es concentren a la zona de major pressió de la plaga i on tradicionalment s’han aplicat més tractaments químics que ara es veuen reemplaçats per aquesta tècnica, garantint una major sostenibilitat a la vinya. “Cal destacar també que un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat, la feina en conjunt amb la voluntat que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees i viticultors -actualment ja són 272 els viticultors involucrats- suposa un dels principals reptes en una DO on la gran majoria de parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors i que el projecte continuï creixent any rere any garanteix els resultats a futur“, expliquen des del citat organisme.

Evitar tractament químics

La confusió sexual, que consisteix a propagar per tot l’ambient la feromona sexual amb què les femelles atreuen els mascles, provocant la seva desorientació i impossibilitant l’aparellament i, per tant, posant fi a aquesta plaga, s’està impulsant a la DO Montsant des de l’any 2017 per evitar emprar tractaments de tipus químic i contribuir així a la sostenibilitat del territori.

Altres projectes d’investigació

A més de treballar per continuar sumant viticultors i cellers a les feines de confusió sexual, la DO Montsant col·labora també “en altres projectes d’investigació a la vinya, com ara un assaig amb diferents productes, tant ecològics com no ecològics, per lluitar contra la botritis; i un assaig amb bioreforçants per controlar la cendrosa i el míldiu en varietats autòctones sense necessitat d’aplicar sofre ni coure“. L’objectiu de tots aquests estudis és treballar per la sostenibilitat del territori, la conservació d’un entorn natural únic i la reducció de l’impacte ambiental en l’elaboració del vi.