Família Torres mostra la cara més hedonista de la seva col·lecció d’Antologia. El celler presenta les noves anyades dels seus vins més exclusius: Milmanda 2019, Mas La Plana 2018, Reserva Real 2018, Grans Muralles 2018 i Mas de la Rosa 2019

Família Torres ha presentat les noves anyades dels seus vins més emblemàtics, els que integren la col·lecció Antologia Miguel Torres, a sommeliers i periodistes de vi en dos actes celebrats recentment al celler del Penedès i un altre a Madrid. Són Mas La Plana, Reserva Real i Grans Muralles de l’anyada 2018 i Milmanda i Mas de la Rosa de l’anyada 2019, cinc vins de tres denominacions d’origen i dues anyades molt diferents entre si, que reflecteixen la singularitat de la vinya des de la vessant més hedonista i gastronòmica.

Per a Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, el denominador comú d’aquests cinc vins són l’elegància i la frescor. “Volem que aquests vins parlin de paisatge, història i tradició. Són vins amb més acidesa, en els quals preval la fruita per sobre de la fusta, buscant el millor equilibri per enaltir la part més hedonista”, assenyala Miquel Torres, que ha dirigit el tast juntament amb el director tècnic Josep Sabarich.

Del Penedès, prové el vi més llegendari de Família Torres. Mas La Plana 2018és el resultat de pràcticament cinquanta anys treballant i coneixent cada parcel·la de les 29 hectàrees que té la finca, conreada avui sota els principis de la viticultura regenerativa per crear un ecosistema natural que permeti recuperar la fertilitat dels sòls, frenar l’erosió, incrementar-ne la biodiversitat i lluitar contra el canvi climàtic“. La finca, flanquejada pel riu Foix i la riera de Llitrà, s’estructura en tres parts en funció de l’altura i la constitució dels seus sòls al·luvials, i cada parcel·la es vinifica i envelleix de manera diferent.

Després d’un treball molt minuciós en el celler per buscar el millor equilibri, l’assemblatge dels diferents lots de cabernet sauvignon ha donat com a resultat un vi expressiu, viu, amb molta fruita, embolcallat de la complexitat que li aporta la criança en bota. És un vi que encara es mostra jove i que tindrà una molt bona evolució en ampolla per les característiques de l’anyada”, comenta Josep Sabarich. 2018 va ser una anyada fresca per al Mediterrani, amb una primavera plujosa i un estiu sec que van afavorir una maduració pausada del raïm i això, alhora, va permetre mantenir l’acidesa.

La particularitat de Reserva Real 2018, el segon Penedès de la col·lecció, radica en els sòls de llicorella, únics a la regió, de la petita finca Les Arnes de només 4 hectàrees. “La frescor de l’anyada també es percep en el vi, encara que no tant com en Mas La Plana, ja que els sòls aquí tenen menys capacitat de retenció de l’aigua. Les tres varietats que conformen aquest vi es treballen per separat i buscant un perfil més clàssic, amb maceracions més llargues, que li confereixen una bona estructura en boca i tanins més marcats“, comenta Sabarich.

També de l’anyada 2018, però procedent de la Conca de Barberà, a prop del Monestir de Poblet, és Grans Muralles, primer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals que duu a terme Família Torres des dels anys vuitanta. Grans Muralles va néixer el 1996 com un cupatge de varietats autòctones, entre elles l’ancestral garró. Avui manté cinc varietats, amb una presència majoritària de carinyena, “que li aporta estructura, i garnatxa, que li aporta fruita, si bé cadascuna de les altres varietats –querol, monestrell i garró– deixa la seva empremta en el vi“. Les varietats es treballen de manera molt diferent en funció del que es vulgui extreure de cadascuna. “En boca, Grans Muralles 2018 mostra la frescor de l’anyada, embolcallada de finor, longitud i tensió, amb bona capacitat d’envelliment.Al contrari de l’anyada 2018, l’anyada 2019 va ser més aviat seca, amb temperatures normals“.

Mas de la Rosa 2019 és l’expressió honesta de la vinya d’1,9 hectàrees de ceps de més de 80 anys, situada a Porrera. És la quarta anyada d’aquest vi impulsat per Miquel Torres Maczassek, que va quedar captivat per la incomparable bellesa d’aquesta vinya. La seva manera d’entendre aquest petit racó del Priorat s’ha materialitzat en un vi delicat i hedonista, de carinyena i garnatxa, de les quals s’extreu l’essència, amb maceracions més curtes. “Busquem que el vi transmeti delicadesa i elegància, ja que per a nosaltres aquesta és la manera d’entendre aquest paisatge”, afirma Miquel Torres.

De tornada a la Conca de Barberà, l’anyada 2019 també va ser seca, encara que hi van haver episodis de pluja en l’època de floració i el mes de juliol, que van permetre a la planta encarar bé el període de maduració. Milmanda 2019 és l’únic blanc de la col·lecció d’Antologia. Prové de la finca del Castell de Milmanda, flanquejada pels rius Sec i Francolí i protegida per la Serra de Prades, que imprimeix al clima un caràcter continental. Tant el clima, com els sòls argilencs profunds, són idonis per al desenvolupament de la chardonnay. “D’aquesta nova anyada, en destaca la frescor i complexitat aromàtica, que li confereixen al vi una boca llarga i amable, amb molts registres“.