L’empresa embotelladora i comercialitzadora de vi Reserva de la Tierra -ubicada a Les Borges del Camp- ha presentat suspensió de pagaments tot tramitant concurs de creditors als Jutjats Mercantils de Tarragona. Recordem que aquesta companyia va ser intervinguda el mes d’octubre de l’any passat pels Mossos d’Esquadra arran d’una denúncia presentada pels Consells Reguladors de les DO’s Montsant, Terra Alta i la DOQ Priorat per una ‘pressumpta’ falsificació de distintius de garantia. Poques setmanes després, la DO Catalunya i Tarragona es van sumar a aquests accions legals.

La denúncia inicial i la intervenció del cos policial -a partir de les diligències obertes al Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus- català s’hauria  produït per la comercialització fraudulenta d’una gran quantitat d’ampolles de vi amb Segells de Garantia no certificats per les citades DO’s. La xifra inicial de distintius de garantia falsos s’hauria incrementat durant les primeres investigacions policials amb la localització de material en una de les impremtes on presuntament es feien les impressions dels citats distintius que haurien de validar cadascuna de les ampolles comercialitzades sota la marca de cada DO.

Imatge de l’antiga façana de l’empresa.

La presentació del concurs de creditors als Jutjats Mercantils de Tarragona -avançada pel digital Crónica Global- seria el pas que l’empresa hauria seguit a la tramitació d’un expedient anterior iniciat mesos enrere. De fet, a partir de la denúncia i de la corresponent actuació dels Mossos i l’aturada de vendes de la gran majoria de marques comercialitzades en diferens línies de supermercats catalans i estatals, els màxims responsables de Reserva de la Tierra haurien topat amb serioses dificultats per mantenir la línia de finançament bancari i la liquiditat de la companyia.

Segons explica el citat mitjà, el “balanç comptable fixa l’actiu en 25 milions d’euros i els deutes en 17, sent prop de 10 milions els passius procedents de finançament bancari“. Abans de ser intervinguda pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus (per pressumpte frau, publicidad enganyosa, falsetatat documental y contra la propietat industrial), Reserva de la Tierra havia declarat -l’any 2020- unes vendes de 58 milions d’euros i uns beneficis d’1,4 milions. El capital social de Resreva de la Tierra està repartit en dues empreses: el 51% pertany a Soliterra Fines WinesSL, com dèiem establerta a les Borges del Camp i, la segona, és propietat de Ultraliment Food Brokers SL, domiciliada a Sant Cugat del Vallès.

Cal que recordar que aquesta investigació -que es troba encara sota secret de sumari- va provocar la localització de 23 bobines, cadascuna amb 5.000 Distintius de Garantia, que tenien la mateixa numeració. En les citades entrades policials a les instal.·lacions de Reserva de la Tierra, s’havien intervingut 3,2 milions de Distintius de Garantia falsos i s’havien immobilitzat més de 750.000 ampolles de vi amb aquests distintius falsificats. Dins la mateixa operació l’autoritat judicial va ordenar a quatre cadenes de supermercats aturar la distribució i venda de vins de diferents marques embotellades a les instal.lacions de les Borges del Camp i afectades pel frau.