Masroig Vi Solidari És una iniciativa que neix l’any 2011 fruit de la implicació de set cellers del Masroig de la DO Montsant, que decideixen unir part de la seva producció per elaborar una sèrie d’ampolles solidàries, enguany 3000, que es posen a la venda dins el marc de la Fira del Vi Solidari. Actualment continuen en el projecte cinc dels set cellers inicials que són Orto Vins, Celler Masroig, Cellers Can Blau, Coca i Fitó, i Dit Celler. En les nou edicions anteriors, la iniciativa ja ha aportat més de 238.000 euros per seguir avançant cap a teràpies personalitzades pels nens que pateixen càncer i que no han respost als tractaments estàndard.

Etiqueta Vi Solidari 2022
Aquest any, trenta-dos escoles, amb 2.900 alumnes han participat en la il·lustració de les etiquetes seguint la idea plantejada el 2013 des de l’estudi gràfic Atipus. Els nens de les escoles del Priorat, de la Ribera d’Ebre, de la Terra Alta, l’Escola Santa Anna de Castellvell del Camp i l’Escola Cal·lípolis de la Pineda (Vila-Seca) han estat els encarregats de pintar-les. L’objectiu és implicar-los i sensibilitzar-los en els valors de la solidaritat, la comprensió, l’esperança i la il·lusió. Els nostres padrins d’aquest any, la cuinera Carme Ruscalleda, el sommelier Josep Roca i l’Associació Musical Vila de Falset, també han dibuixat les etiquetes de l’edició 2022. En la il·lustració de les etiquetes també hi ha col·laborat Llorenç Pubill, de l’associació d’artistes de Premià de Dalt. X Fira del Vi Solidari Per continuar recaptant fons per a la investigació, dissabte 4 de juny s’han organitzat diversos actes:

PROGRAMA D’ACTES
Inici de la festa amb un repic de campanes a càrrec de Ricardo Folch i Rosó Rios.
9:00h. Concentració de BTTeros al Bancal de l’Alegno i sortida pel terme (requereix un nivell mig. 25-30km). Organitzat per la Penya Ciclista Ribera d’Ebre.

10:00h. Concentració motera a la plaça del Celler Masroig i ruta pel Priorat. Arribada sobre les 12:00h. Organitzat per Motoclub de Ginestar, Móra d’Ebre i Flix. Preu solidari: 16€. Inclou ampolla de vi solidari + consumicions vermut solidari. Cal inscripció prèvia als organitzadors.

10:30h. Venda del Vi Solidari i Cercavila pels carrers del poble amb la Banda Vila de Falset.
Obertura de dos exposicions a la sala del Museu de l’Ajuntament:
– Ampolles del vi solidari il·lustrades pels nostres artistes col·laboradors al llarg de les deu edicions de la iniciativa. Es podran adquirir també obres de ceràmica de l’artista Adrià Sentís.

11:15h. Inauguració de la X edició de la fira. L’acte comptarà amb la presència dels nostres padrins: la cuinera Carme Ruscalleda, el sommelier Josep Roca (en format virtual) i la presidenta de l’associació musical Vila de Falset, Adela Margalef. També hi assistirà Ferran Masip, alcalde del Masroig, Natàlia Tintoré, de l’Obra Social Infància de l’Hospital Sant Joan de Déu, Noèlia Salvador, investigadora del laboratori de recerca de càncer infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu i Josep M. Beltran, coordinador de Masroig Vi Solidari.

L’acte estarà conduit per Cristina Beltran i es farà un breu repàs de la trajectòria dels 10 anys de Masroig vi solidari. Hi haurà un reconeixement als cellers i patrocinadors de la iniciativa, amb l’entrega d’unes peces úniques d’escultura de ceràmica, obra de Natàlia Ferré, escultora, ceramista, pintora i galerista, d’arrels masrojanes. També es farà una entrega de diplomes com a agraïment a les escoles que han participat en la il·lustració de les etiquetes del vi solidari durant les 10 edicions.

Recaptació destinada a la investigació

Es calcula que a Catalunya es diagnostiquen cada any entre 170 i 200 casos de càncer infantil, la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys, i la segona causa dels 15 als 24, després dels accidents de trànsit. El càncer infantil està considerat una malaltia minoritària; no es pot prevenir, i les mesures de detecció precoç que es fan als adults no són aplicables als nens. A la indústria farmacèutica no li és rendible investigar nous fàrmacs atès el cost elevat de desenvolupar-los.

Hospital Sant Joan de Déu
L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, referent nacional i internacional en l’àmbit pediàtric, porta més de 150 anys atenent els infants que pateixen greus malalties i centrant tots els esforços en compaginar els avanços científics més avantguardistes, amb la part més humana de l’assistència. Ciència i humanisme es donen la mà i formen part de l’Ordre Hospitalari dels Germans de Sant Joan de Déu.

La nostra tasca és possible, entre d’altres recursos, per la implicació d’ entitats, empreses, associacions de famílies i de moltes persones que col·laboren amb les seves donacions i amb l’organització d’activitats solidàries i que ens ajuden a investigar les malalties pediàtriques greus, a millorar les infraestructures i a gaudir de programes assistencials i d’humanització. La recaptació de la X Edició de Masroig Vi Solidari es destinarà a investigar el OSTEOSARCOMA (és el càncer d’ossos pediàtric):

Investigadors: Dr. Jaume Mora (IRSJD) i Dr. Salvador Aznar (IRB)
El Osteosarcoma és un tipus de càncer d’ossos que comença a les cèl·lules que formen els ossos. Es troba amb major freqüència als ossos llargs (sovint a les cames, però de vegades als braços), però pot començar a qualsevol os. En casos rars, ocorre al teixit tou fora de l’os. És el tumor ossi més freqüent en
l’adolescència. En la seva forma més agressiva, pot disseminar-se a distància i produir metàstasi als pulmons. L’objectiu d’aquest projecte és estudiar l’heterogeneïtat cel·lular tumoral per identificar la subpoblació de cèl·lules amb capacitat de generar metàstasi.